
Składniki
4 sztuki
0.5 łyżki
500 gramów
5 sztuk
2 sztuki
2 szklanki
250 gramów
2 łyżeczki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki i podsmażyć na patelni na rozgrzanym tłuszczu.
Krok 2
Do średniej wielkości garnka wlać śmietanę, zagotować, następnie wrzucić ziemniaki i dusić pod przykryciem około 15 minut.
Krok 3
Pieczarki umyć, pokroić w plasterki, posiekać cebulę, zgnieść czosnek.
Krok 4
Cebulę i czosnek zeszklij na tłuszczu, dodać Pieczarki. Dodaj tymianek, dopraw Delikatem Knorr. podsmażyć całość.
Krok 5
Następnie włożyć wszystko do naczynia żaroodpornego, posmarowanego masłem i posypanego bułką tartą. Nagrzać piekarnik do temperatury 150 stopnie i piec 40 minut.
Krok 6
Pod koniec pieczenia, zetrzeć żółty ser i posypać zapiekankę. Zapiecz do lekkiego zrumienienia sera.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami
Zapiekanka to potrawa niezwykle uniwersalna i pasująca na wiele okazji. Doskonała do podania zarówno jako samodzielne danie obiadowe, jak i ciepła kolacja. Aby przygotować tę z podanego przepisu, na początek obierz, pokrój i podsmaż ziemniaki. Następnie zagotuj je w garnku wraz ze śmietaną i duś przez chwilę pod przykryciem. Pieczarki pokrój w plasterki, posiekaj cebulkę, zgnieć pięć ząbków czosnku – wrzuć wszystko na patelnię. Smaż do lekkiego zarumienienia. Do smaku dopraw tymiankiem, szczyptą pieprzu i uniwersalną przyprawą Knorr. Całość przełóż do naczynia żaroodpornego. Pod koniec pieczenia posyp zapiekankę startym żółtym serem (sprawdzi się np. gouda). Dobrą propozycją będzie również połączenie zapiekanki z jednym z ulubionych sosów: śmietanowym, pomidorowym czy koperkowym, a także z mięsami i rybami. Możesz także dołączyć do dania sałatę ze świeżych warzyw lub surówkę, np. z kapusty pekińskiej, pora czy marchewki. Urozmaić zapiekankę na swój sposób i podziel się opinią w komentarzu. Życzymy smacznego.