Amoniaczki

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

6

10 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

164 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

79 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

60 dekagramów

1 sztuka

2 sztuki

1 szklanka

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wysypać na stolnice, zrobić dołek wbić jajko i żółtka. Następnie dodać Kasię i cukier. Amoniak sparzyć 2 łyżkami gorącej wody. Dodać do pozostałych składników na końcu dodać śmietanę. Wyrobić ciasto.Ciasto można zrobić dzień wcześniej i włożyć na noc do lodówki, ale można piec tego samego dnia.

Krok 2

Gotowe ciasto rozwałkować cienko, wycinać ciasteczka.Ciasteczka układać na blaszce posmarowanej margaryna. Ułożone ciastka smarujemy białkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy 10 minut w temp. 180.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Amoniaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Amoniaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Amoniaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Amoniaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Amoniaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Amoniaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Amoniaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej