Babeczki

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

91 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

0.75 szklanki

0.5 szklanki

12 dekagramów

2 sztuki

1 szczypta

do przygotowania foremek:

2 łyżki

1 łyżka

krem:

1 sztuka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię miksujemy z cukrem, dodając po jednym jajku i stopniowo mąkę wymieszaną ze szczyptą soli.

Krok 2

Mieszamy. Ciasto nakładamy do wysmarowanych Kasią i oprószonych mąką foremek do babeczek do 2/3 wysokości.

Krok 3

Pieczemy 10 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. C.

Krok 4

Wystudzone babeczki napełniamy kremem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - BabeczkiBabeczki

Babeczki na spodzie z kruchego ciasta, nadziane masą kajmakową, to świetna propozycja na wypiek. Bardzo ładnie się prezentują, można je ozdabiać, a w dodatku doskonale smakują. Żeby kruche ciasto wyszło jak najlepiej, użyj schłodzonej kostki do pieczenia. Nadaj mu czekoladowego posmaku, dosypując do ciasta trochę kakao. Po wyrobieniu włóż je do lodówki, a w tym czasie zacznij przygotowywać krem. Decydując się na kajmakowy, „przełam” jego słodycz, smarując wcześniej spód ciasta śliwkowymi powidłami. Jako dodatek świetnie sprawdzą się orzechy włoskie. Pokrusz je na drobne kawałki i posyp nimi gotowe babeczki. Krem kajmakowy możesz zastąpić wieloma innymi. Będzie pasował np. waniliowy, przygotowany na bazie budyniu. Jeśli kajmak zastąpisz masłem orzechowym, uzyskasz lekko słone nadzienie, które doskonale komponują się z dżemem z czarnej porzeczki. Gotowe ciastka przechowuj do pięciu dni. Nadają się do podania zarówno na przyjęciach, jak i do popołudniowej kawy. Przygotuj je i przekonaj się, jakie są uniwersalne.