Babeczki

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

60 dekagramów

10 dekagramów

15 dekagramów

2 sztuki

2 sztuki

2 łyżeczki

20 dekagramów

2.5 łyżki

krem:

2 szklanki

0.5 sztuki

0.5 szklanki

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ze składników zagnieść ciasto schłodzić w lodówce.

Krok 2

Przygotować masę makową, mak zalać wrzątkiem i gotować 20 min., ostudzić.

Krok 3

Zmielić 2 razy przez maszynkę, dodać pozostałe składniki, wymieszać.

Krok 4

Foremki na babeczki natłuścić Kasią, wylepić ciastem, nałożyć masę makową i piec na złoty kolor

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - BabeczkiBabeczki

Babeczki to wypieki, które występują w najróżniejszych odmianach. Możesz wypełnić je kremem o ulubionym smaku (sprawdzi się np. czekoladowy, kajmakowy lub śmietankowy), a także ozdobić ich wierzch kolorowymi posypkami, bakaliami lub świeżymi owocami. Doskonale sprawdzą się jako słodka przekąska do szkoły, pracy czy na wycieczkę. Pamiętaj, aby składniki niezbędne do ich przygotowania miały temperaturę pokojową. Zagnieć z nich ciasto i włóż na chwilę do lodówki, a następnie przygotuj masę makową. Babeczki możesz piec w specjalnej blaszce lub silikonowych foremkach. Ciasto najlepiej nakładać przy użyciu łyżeczki do lodów, a po wypełnieniu foremek należy je jak najszybciej wstawić do gorącego piekarnika. Gotowe wypieki dekoruj wedle upodobań. Oprócz masy, możesz użyć także ulubionych konfitur i dżemów. Sprawdzą się szczególnie te lekko kwaśne, np. o smaku porzeczkowym, malinowym lub agrestowym. Korzystaj z cukierniczych posypek, wiórków kokosowych, migdałów i posiekanych orzechów. Im bardziej kolorowo i dekoracyjnie, tym lepiej.