Babeczki

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

161

18 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij
Babeczki

Składniki

0.5 kilograma

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

3 łyżki

3.5 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować.

Krok 2

Szklanką wykrawać kółka i wypełniać foremki.

Krok 3

Upiec w nagrzanym piekarniku.

Krok 4

Udekorować wg własnego pomysłu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - BabeczkiBabeczki

Kruche babeczki to deser, który sprawdzi się na rozmaite okazje. Aby go przygotować, ciasto należy mieszać do momentu, aż zbije się w kulę. Następnie owiń je folią spożywczą i wstaw na około dwie godziny do lodówki. Po tym czasie podziel je na dwie części, jedną włóż z powrotem do lodówki, drugą rozwałkuj cienko, podsypując mąką. Później wytnij kółka przy pomocy szklanki nieco większej niż średnica foremek. Połóż je na nich delikatnie, wciśnij lekko do środka, palcami dociśnij do brzegów i nakłuj widelcem dno. Identycznie postępuj z drugą częścią ciasta. Wykładając kolejne foremki ciastem, poprzednie wstawiaj od razu do lodówki, tak, by nie czekały na pieczenie w temperaturze pokojowej. Babeczki należy piec przez kilkanaście minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Gdy będą rumiane, delikatnie wyjmij je z foremek odwracając do góry dnem i odstaw do całkowitego wystudzenia. Przechowuj szczelnie zamknięte w pojemniku – dzięki temu zachowają świeżość nawet przez dwa tygodnie. Gotowe babeczki wypełnij kremem o ulubionym smaku.