Babeczki orzechowe

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

8

75 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

91 osób wydrukowało

Pobierz pdf

148 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

150 gramów

200 gramów

100 gramów

0.3 łyżeczki

2 łyżki

krem:

100 gramów

100 gramów

2 sztuki

100 gramów

90 mililitrów

do posmarowania foremek:

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Foremki do babeczek posmaruj Kasią, obsyp bułką tartą i wstaw do lodówki.

Krok 2

Przygotuj ciasto: mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i cukrem, Kasią i śmietaną.

Krok 3

Szybko zagnieć ciasto, zawiń w folię i wstaw na 30 minut do lodówki.

Krok 4

W tym czasie zrób masę: utrzyj w mikserze Kasię z cukrem, dodając jajka, orzechy i mleko.

Krok 5

Wyjmij ciasto i foremki z lodówki.

Krok 6

Ciasto rozwałkuj i wykrawaj z niego kółka o średnicy o 2 cm większej niż foremki.

Krok 7

Kółka włóż do foremek i delikatnie wyklejaj nimi ścianki foremek.

Krok 8

Na to wyłóż masę do 3/4 wysokości foremek.

Krok 9

Piecz w 180 stopniach C przez około 25 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babeczki orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babeczki orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babeczki orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babeczki orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babeczki orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babeczki orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babeczki orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Babeczki orzechoweBabeczki orzechowe

Kruche babeczki wypełnione orzechowym kremem świetnie nadają się na świąteczny stół, ale możesz je upiec także na wiele innych okazji. Aby je przygotować, będziesz potrzebować metalowych foremek. Zacznij od wysmarowania ich tłuszczem i obsypania bułką tartą, aby po upieczeniu ciasto dobrze od nich odchodziło. Z kostki do pieczenia połączonej z mąką, kwaśną śmietaną i cukrem szybko zagnieć ciasto, po czym owiń je folią aluminiową i wstaw do lodówki. Schłodzone ciasto łatwiej później rozwałkujesz. Ze spłaszczonego placka wykrawaj kółka i delikatnie wylepiaj nimi wnętrze foremek. Kolejnym krokiem jest przyrządzenie kremu, którym nadziane będą babeczki. Jak go przygotować? Nic prostszego. Wystarczy, że za pomocą miksera utrzesz miękką kostkę do pieczenia, jajka, mleko, cukier oraz zmielone orzechy włoskie. Równie smaczny będzie krem z dodatkiem orzechów laskowych. Nadzienie nakładaj do wypełnionych ciastem foremek i piecz przez niecałe pół godziny. Zainspiruj się naszym przepisem na doskonałe babeczki orzechowe.