Babeczki z jeżynami

wielkanocne gniazdka

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

10

134 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

34 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

98 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

165 gramów

165 gramów

165 gramów

3 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżki

krem:

125 gramów

100 gramów

125 gramów

90 mililitrów

dekoracja:

100 gramów

20 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W dużej misce zmiksuj mąkę, jajka, cukier, Kasię, proszek do pieczenia oraz mleko. Miksuj, aż wszystkie składniki się połączą.

Babeczki z jeżynami - Krok 1

Krok 2

Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej.

Babeczki z jeżynami - Krok 2

Krok 3

Pokrusz płatki do miski i wylej na nie roztopioną czekoladę. Wymieszaj do połączenia składników.

Babeczki z jeżynami - Krok 3

Krok 4

Dodaj jeżyny.

Babeczki z jeżynami - Krok 4

Krok 5

Nałóż ciasto do foremek do muffinek i piecz przez 25 minut do zezłocenia. Pozostaw do ostygnięcia.

Babeczki z jeżynami - Krok 5

Krok 6

Nałóż krem na wierzch babeczek tak, by uformować gniazdka.

Babeczki z jeżynami - Krok 6

Krok 7

Delikatnie nałóż ubitą śmietanę na czubek babeczek. Udekoruj jeżynami.

Babeczki z jeżynami - Krok 7
2

Opinie o przepisie

  • AfterDark AfterDark

    AfterDark AfterDark , 17.09.2017

    Wyszły bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna  Wojdak

    Grazyna Wojdak , 10.09.2017

    jak zrobię to napisze

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babeczki z jeżynami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babeczki z jeżynami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babeczki z jeżynami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babeczki z jeżynami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babeczki z jeżynami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babeczki z jeżynami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babeczki z jeżynami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Babeczki z jeżynamiBabeczki z jeżynami

Wyjątkowe babeczki z jeżynowymi gniazdkami będą wspaniałą dekoracją wielkanocnego stołu. Same babeczki są puszyste i pachnące wanilią, gniazdka chrupiące i czekoladowe, a delikatna bita śmietana na wierzchu świetnie komponuje się z lekko kwaskowatymi jeżynami. Ciasto na babeczki wykonasz, miksując mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier, jajka, kostkę do pieczenia i odrobinę mleka. Warto dodać do niego także kilka kropel naturalnego ekstraktu z wanilii. Wrzuć do masy trochę jeżyn i ostrożnie wymieszaj. Piecz babeczki w papierowych papilotkach w blaszce na muffiny. Gniazdka przygotuj, mieszając rozpuszczoną, mleczną lub deserową czekoladę z płatkami kukurydzianymi i formuj z nich gniazdka na wierzchu upieczonych babeczek. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z odrobiną cukru pudru i wypełniaj nią gniazdka. Na czubku bitej śmietany ułóż jeżyny dla dekoracji. Koniecznie skorzystaj z naszego przepisu na oryginalne, wielkanocne babeczki z jeżynami. Nie zapomnij podzielić się swoją opinią w komentarzu. Życzymy smacznego.