BABECZKI z PIJANĄ WISIENKĄ

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij
BABECZKI z PIJANĄ WISIENKĄ

Składniki

1 szczypta

2 sztuki

50 gramów

1 sztuka

1 szczypta

400 gramów

krem:

200 mililitrów

1 łyżka

1

2 łyżki

1 sztuka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z mąki, zimnej posiekanej Kasi, cukru pudru, żółtek i jaja, z dodatkiem proszku i soli zagniatamy kruche ciasto. W razie potrzeby podsypujemy mąką, aby ciasto zlepiło się w kulę i odstawało od ręki. Zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na 2 godziny.

Krok 2

Foremki na babeczki smarujemy Kasią, wylepiamy ciastem i pieczemy na złoty kolor.

Krok 3

W czasie gdy ciastka stygną przygotowujemy krem orzechowy. Ucieramy Kasię z kremem orzechowym na puch. Dodajemy mleko kondensowane i mielone orzechy - mieszamy.

Krok 4

Na dno każdej babeczki dajemy pół łyżeczki dżemiku wiśniowego (najlepiej własnej roboty!), następnie krem. W środek wbijamy "pijaną" wisienkę, czyli wisienkę wyjętą z nastawy nalewki wiśniowej.

Krok 5

Babeczki przeznaczone dla dzieci dekorujemy wisienkami z konfitury.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej