Bakaliowy torcik (wegański)

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

14

15 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

66 osób wydrukowało

Pobierz pdf

219 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 szklanka

1 szklanka

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

200 gramów

10 gramów

10 gramów

100 gramów

100 gramów

100 gramów

2 sztuki

wierzch:

200 gramów

100 gramów

100 gramów

1 sztuka

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomarańcze zalej wodą i gotuj około 20 minut. Następnie wyjmij z wody, pokrój na mniejsze kawałki, usuń ewentualne pestki i zblenduj.

Bakaliowy torcik (wegański) - Krok 1

Krok 2

Kasię roztop w rondelku. W blenderze zmiel migdały i orzechy. Wymieszaj z wiórkami kokosowymi i przyprawami korzennymi.

Bakaliowy torcik (wegański) - Krok 2

Krok 3

Morele, daktyle i figi pokrój w drobne kawałki. Wymieszaj z rodzynkami i żurawinami.

Bakaliowy torcik (wegański) - Krok 3

Krok 4

Do miski wsyp zmielone orzechy z wiórkami i przyprawami, dodaj rozdrobnione pomarańcze i wlej roztopioną Kasię, wszystko razem wymieszaj. Na koniec dodaj posiekane owoce i jeszcze raz wymieszaj.

Bakaliowy torcik (wegański) - Krok 4

Krok 5

Otrzymaną masę przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 21 cm i ugnieć łyżką.

Bakaliowy torcik (wegański) - Krok 5

Krok 6

W rondelku podgrzewaj Kasię razem z cukrem brzozowym i wyciśniętym sokiem z cytryny, aż do momentu, aż cukier się rozpuści. Osączone z wody orzechy nerkowca blenduj dodając partiami roztopioną Kasię z dodatkami. Otrzymana masa powinna być gładka.

Bakaliowy torcik (wegański) - Krok 6

Krok 7

Masę orzechową wyłóż na ciasto w tortownicy i wstaw na noc do lodówki. Przed podaniem udekoruj bakaliami.

Bakaliowy torcik (wegański) - Krok 7
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bakaliowy torcik (wegański) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bakaliowy torcik (wegański) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bakaliowy torcik (wegański) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bakaliowy torcik (wegański) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bakaliowy torcik (wegański) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bakaliowy torcik (wegański) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bakaliowy torcik (wegański) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bakaliowy torcik (wegański)Bakaliowy torcik (wegański)

I choć dieta wegańska z roku na rok zyskuje na popularności, a przepisy bez użycia produktów pochodzenia zwierzęcego są powszechnie dostępne, nasza wiedza odnośnie do przygotowywania tego typu posiłków jest znikoma. Chcąc poszerzyć horyzonty i rozwinąć swoje umiejętności cukiernicze, sięgnij po przepis na bakaliowy torcik wegański i poczuj się jak w najmodniejszej kawiarni!

Dla kogo?

Dla osób będących na diecie wegańskiej oraz wszystkich tych, którzy chcą zrobić sobie chwilową przerwę od spożywania produktów pochodzenia zwierzęcego.

Na jaką okazję?

Do przygotowania bakaliowego torcika wegańskiego nie potrzebujesz piekarnika. Wystarczy Ci lodówka.

Czy wiesz, że?

W skład bakalii wchodzą suszone owoce, takie jak figi, daktyle, morele, śliwki czy rodzynki, oraz migdały i orzechy – głównie włoskie.

Dla urozmaicenia:

Wiórków kokosowych możesz użyć nie tylko jako składnik masy, ale także jako dekorację tortu.