Batoniki bakaliowe

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

30 dekagramów

40 dekagramów

22 dekagramy

5 dekagramów

10 dekagramów

5 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czekoladę drobno posiekać i wrzucić do miski. Dodać Kasię i ustawić miskę na garnku z gotującą się wodą. Mieszać, aż oba składniki się stopią i dobrze połączą.

Krok 2

Następnie wlać skondensowane mleko, energicznie mieszać drewnianą łyżką, aż powstanie gładka masa.

Krok 3

Wsypać pokruszone herbatniki, rodzynki oraz grubo posiekane orzechy i morele.

Krok 4

Bardzo starannie wszystko wymieszać.

Krok 5

Formę o wymiarach 28x18 cm wyłożyć folią.

Krok 6

Przełożyć do niej masę, dokładnie dociskając ją do ścianek i rogów (nie wygładzać wierzchu).

Krok 7

Gdy wystygnie, wstawić ją do lodówki, by stężała. Tuż przed podaniem odwinąć ciasto z folii i pokroić na 12-14 prostokątnych batoników. Smacznego :)

0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

Zobacz również