biszkopty

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 szklanka

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ubić pianę z białek, pod koniec ubijania dodawać powoli cukier.

Krok 2

Do piany dodać żółtka, a następnie porcjami wsypywać mąkę.

Krok 3

Całość delikatnie mieszać.

Krok 4

Blachę wyłożyć papierem, wysmarować Kasią.

Krok 5

Rozlewać małe placuszki z masy biszkoptowej. Piec w temperaturze 160 stopni C przez 14 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • biszkopty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • biszkopty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • biszkopty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • biszkopty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • biszkopty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • biszkopty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • biszkopty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

Zobacz również

przepisy.pl - biszkoptybiszkopty

Biszkopt to rodzaj ciasta, który jest często wykorzystywany do przygotowywania deserów z sezonowymi owocami. Stanowi bazę zarówno tortów, jak i ciast przekładanych kremem oraz kolorowych rolad. Jakich zasad należy przestrzegać, aby zrobić puszysty biszkopt? Po pierwsze, przed jego pieczeniem, polecamy natłuścić i wyłożyć papierem do wypieków jedynie spód blachy. Tłuszcz zmniejsza przyczepność ciasta do formy do pieczenia, dlatego jeśli nałożysz margarynę na jej brzegi, to wtedy biszkopt opadnie na krawędziach (przez co na środku pojawi się wybrzuszenie). Szczególnie warto na to uważać w przypadku przygotowywania blatów biszkoptowych do tortu. Kolejna rada związana jest z czasem wstawienia ciasta do pieczenia. Jeśli piekarnik będzie niedostatecznie nagrzany lub włożysz do niego biszkopt zbyt późno, wtedy może opaść. Najlepiej więc włącz piekarnik w chwili pomiędzy ucieraniem masy z żółtek, a ubijaniem piany. Na koniec pamiętaj, że warto zostawić biszkopt w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, aż do momentu jego całkowitego wystudzenia.