Bunuelos, czyli hiszpańskie ptysie

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

3

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

150 gramów

80 gramów

250 mililitrów

3 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 szczypta

krem:

500 mililitrów

2 sztuki

1 sztuka

200 gramów

60 gramów

1 sztuka

dodatkowo:

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj krem. 400 ml mleka zagotuj z laską cynamonu, cukrem i umytą i obraną skórką z cytryny. W reszcie mleka rozpuść mąkę ziemniaczaną. Jajka i żółtko ubij mikserem na puch.

Bunuelos, czyli hiszpańskie ptysie - Krok 1

Krok 2

Z gorącego mleka wyjmij cynamon i skórkę z cytryny, wlej zimne mleko z mąką i mieszaj, aż masa zgęstnieje. Do przygotowanej masy dodawaj stopniowo, ciągle mieszając, wcześniej ubite jajka. Przykryj folią i odstaw do wystygnięcia.

Bunuelos, czyli hiszpańskie ptysie - Krok 2

Krok 3

Przygotuj ciasto. W garnku zagotuj wodę z Kasią, gdy zacznie wrzeć dodaj kolejno, sól, cukier i mąkę. Całość mieszaj energicznie, aż ciasto odklei się od ścianek garnka i utworzy zwartą kulę. Odstaw do przestygnięcie.

Bunuelos, czyli hiszpańskie ptysie - Krok 3

Krok 4

Do przestudzonej masy dodaj partiami, ciągle mieszając mikserem, jajka i białko. Z otrzymanej masy nabieraj łyżeczką porcje ciasta i formuj w dłoniach lub łyżeczką małe 2-3 cm kuleczki.

Bunuelos, czyli hiszpańskie ptysie - Krok 4

Krok 5

W garnku lub na patelni rozgrzej olej i na gorący wrzucaj kuleczki ciasta. Smaż z obu stron, aż staną się rumiane. Wyjmuj łyżką cedzakową prosto na talerz z cukrem, obtaczając je dookoła w cukrze.

Bunuelos, czyli hiszpańskie ptysie - Krok 5

Krok 6

Wystudzony krem przełóż do szprycy lub do worka cukierniczego i napełnij nim wystudzone ptysie.

Bunuelos, czyli hiszpańskie ptysie - Krok 6
Moje Ciasto

Dobra rada:

Są leciutkie i bardzo delikatne, rozpływają się w ustach.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bunuelos, czyli hiszpańskie ptysie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bunuelos, czyli hiszpańskie ptysie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bunuelos, czyli hiszpańskie ptysie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bunuelos, czyli hiszpańskie ptysie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bunuelos, czyli hiszpańskie ptysie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bunuelos, czyli hiszpańskie ptysie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bunuelos, czyli hiszpańskie ptysie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Szyszki
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej