CANTUCCI Z MIGDAŁAMI

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

20 dekagramów

4 sztuki

1 szczypta

40 dekagramów

1 łyżka

30 dekagramów

45 gramów

10 dekagramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka miksujemy z cukrem i Kasią. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem i szczyptą soli.

Krok 2

Dodajemy skórkę z pomarańczy i migdały (ja siekałam całość, można połowę).

Krok 3

Zagniatamy ciasto. Z ciasta, podsypując mąką formujemy wałki o średnicy 4 cm.

Krok 4

Pieczemy 25 minut w 150˚C. Wyjmujemy, lekko studzimy i kroimy ukośnie w 1,5 cm plastry.

Krok 5

Pieczemy jeszcze 20 minut. Następnie odwracamy i pieczemy, aż się zrumienią.

Krok 6

Ciastka będą pięknie błyszczały, jeśli przed pieczeniem ciasto posmarujemy rozkłóconym jajkiem. Przechowujemy je w szczelnie zamkniętym pojemniku.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

Zobacz również