ciacho "Gąbka"

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

3

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

64 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

52 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

2 sztuki

1 łyżeczka

1 szklanka

0.5 szklanki

8 sztuk

biszkopt 2:

0.5 szklanki

8 sztuk

masa:

2 opakowania

0.5 litra

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wykonanie biszkoptu nr1 Żółtka oraz dwa całe jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko razem wymieszać.Ciasto przelać na przygotowana blaszkę i piec 30min. w 180 stop.Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty.

Krok 2

Wykonanie biszkoptu nr.2 białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodając cukier. Następnie wsypać mak oraz mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko razem delikatnie wymieszać.Tak przygotowane ciasto piec na tej samej blaszce, na której piekliśmy pierwsze ciasto. 30min. w temp.180 stop

Krok 3

Masa śmietanowa: Każdą galaretkę rozpuścić osobno w szklance gorącej wody i odstawić do wystygnięcia.Śmietanę dokładnie schłodzić, a następnie ubić na sztywno i podzielić na 2 części. Do każdej części , cały czas ubijając dodać tężejące galaretki.

Krok 4

Na pierwszy blat biszkoptowy wyłożyć jedna cześć masy śmietanowej i przykryć ciastem makowym. Następnie wyłożyć drugą cześć masy i przykryć drugim blatem biszkoptowym.N a koniec ciasto udekorować wg własnego uznania.SMACZNEGO:))

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej