Ciasteczka bakaliowe

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

5

92 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

122 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

172 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 gramów

400 gramów

130 gramów

2 sztuki

1 sztuka

6 łyżek

1 łyżeczka

1 opakowanie

1 łyżeczka

3 łyżki

100 gramów

150 gramów

1 szczypta

50 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Orzechy drobno posiekaj.

Krok 2

Rodzynki umyj, przelej wrzątkiem, osącz i ostudź.

Krok 3

Siemię upraż na patelni.

Krok 4

Do miski przesiej mąkę wymieszaną z solą i sodą, dodaj cukier waniliowy, cynamon i dokładnie wymieszaj.

Krok 5

W drugiej misce utrzyj mikserem na puszystą masę Kasię z cukrem.

Krok 6

Dodaj żółtko jajka, śmietanę i dalej ucieraj, stopniowo dosypując mąkę z dodatkami.

Krok 7

Na końcu wsyp bakalie i siemię.

Krok 8

Wszystko wymieszaj.

Krok 9

Małą łyżeczka maczaną w zimnej wodzie nabieraj porcje ciasta i nakładaj na posmarowaną Kasią blachę.

Krok 10

Na ciasteczka układaj połówki orzechów.

Krok 11

Piecz 10 - 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.

1

Opinie o przepisie

  • Bartek Kotek

    Bartek Kotek, 02.08.2016

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasteczka bakaliowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasteczka bakaliowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasteczka bakaliowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasteczka bakaliowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasteczka bakaliowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasteczka bakaliowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasteczka bakaliowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Szyszki
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasteczka bakalioweCiasteczka bakaliowe

Ciasteczka bakaliowe to prosta w przygotowaniu słodka przekąska, którą przyrządzisz w łatwy sposób, kiedy masz ochotę na coś smacznego, ale nie dysponujesz dużą ilością czasu. W przepisie znajdziesz kilka rodzajów bakalii. Orzechy włoskie pokrój na drobne kawałki, zostawiając kilka połówek do ozdobienia ciasteczek. Rodzynki przelej wrzątkiem, dzięki czemu staną się bardziej miękkie i zwiększą swoją objętość, a siemię lniane upraż na patelni – dzięki temu uzyska orzechowy posmak. Podczas przygotowywania ciasta dodaj cynamon, który dobrze skomponuje się ze smakiem bakalii. Kiedy wszystkie składniki odpowiednio się połączą, wystarczy ułożyć porcje na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Do przygotowania ciasteczek nie potrzebujesz specjalnych foremek – wykładaj na blaszkę okrągłe fragmenty ciasta za pomocą łyżeczki. Do udekorowania użyj połówek orzechów, z których każdą ułóż na górze ciasteczka. Gotowe wypieki będą doskonałym dodatkiem do gorącej kawy lub herbaty. Upiecz je i przekonaj się, jak wspaniale smakują!