Ciastka i ciasteczka - przepisy: proste, sprawdzone | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Ciasteczka

62 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - CiasteczkaCiasteczka

Jaki jest sposób na doskonałą, słodką przekąskę? W zasadzie nie ma jednej recepty. Wszystko zależy od Twojego pomysłu, preferencji oraz zaangażowania. Wypróbuj na przykład ciasteczek. Odpowiednio kruche będą się rozpływać w ustach. Przygotowane ze sprawdzonych składników i przechowywane w suchym pojemniku mogą dłużej poleżeć. Jest ich tak dużo wariantów, że każdy znajdzie dla siebie coś pysznego i łatwego w przyrządzeniu. Na przykład proste ciasteczka z marmoladą upieczesz z ciasta na bazie mąki, jajek, margaryny i proszku do pieczenia. Opcjonalnie do masy dodaj olejek waniliowy. Nie zapomnij także o cukrze. Uformuj z nich dowolne kształty. Apetyczne będą prezentować się zarówno zwykłe kółka, jak i nietypowe gwiazdki. Jako dodatek wykorzystaj ulubiony, gęsty dżem. Jego smak jest zależny od Ciebie. Może to być wersja ze śliwkami, truskawkami lub dziką różą. Jeśli masz ochotę, zastąp go musem ze świeżych owoców, który przygotujesz samodzielnie. W tej roli sprawdzą się jabłka i rabarbar. Podsmażone na patelni z cynamonem lub wanilią rozpadną się. Aby uzyskać spójną konsystencję, dodaj do nich galaretkę. Poza tym ciekawą propozycją dla smakoszy słodkich przekąsek są ciasteczka z płatków owsianych. Wybrane płatki sprawią, że będą chrupiące. W zależności od tego jakich używasz, wcześniej sparz je gorącą wodą lub ciepłym mlekiem. Wypróbuj także błyskawicznych, które od razu można połączyć z jajkiem oraz przyprawami korzennymi (imbir, kardamon, goździki). Opcjonalnie do tego deseru dodaj bakalie lub suszone owoce. Śliwki będą miały charakterystyczny cierpki posmak, natomiast morele bardzo słodki. W roli słodkości powinny pojawić się także drożdżowe rogaliki. Do nich także jako nadzienie posłużą Ci powidła i dżemy z sezonowych owoców. Wymiennie możesz przygotowywać także pyszne kremy o dowolnym smaku. Uniwersalne są czekoladowe oraz waniliowe. Przyrządź je samodzielnie ze słodkiej śmietanki, margaryny do pieczenia oraz cukru. Dodaj do nich wybrany składnik, nadając im konkretny smak. Wypróbuj drobno zmielonych orzechów lub serków. Sprawdź nasze przepisy na ciastka i wybierz swój ulubiony.