Ciasteczka czekoladowe

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

53

432 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

349 osób wydrukowało

Pobierz pdf

757 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

150 gramów

2 sztuki

50 gramów

4 łyżki

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Orzechy laskowe zarumień na suchej patelni, a następnie ściereczką zetrzyj z nich skórkę. Zmiel.

Krok 2

Z mąki, cukru pudru, żółtek, Kasi, orzechów i kakao szybko zagnieć gładko ciasto, zawiń je w folię aluminiową i włóż na 30 minut do lodówki.

Krok 3

Ciasto cienko (3-4 mm) rozwałkuj i niedużym kieliszkiem wycinaj krążki.

Krok 4

Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz 15-20 minut uważając, by nie przypalić.

Krok 5

Po wystygnięciu przełóż krążki dżemem pomarańczowym.

2

Opinie o przepisie

  • Zofia Rusnarczyk

    Zofia Rusnarczyk

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Witkacy Piątek

    Witkacy Piątek

    Mniam!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasteczka czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasteczka czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasteczka czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasteczka czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasteczka czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasteczka czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasteczka czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasteczka czekoladoweCiasteczka czekoladowe

Z pewnością czasami masz ochotę na coś słodkiego i czekoladowego. W tym przepisie opisane jest, jak w szybki sposób wyczarować proste i pyszne ciasteczka z podstawowych składników, które prawdopodobnie posiadasz w swoim domu. Wystarczy, że z mąki, margaryny, zmielonych orzechów laskowych, żółtek i kakao zagnieciesz kruche ciasto. By wydobyć aromat z orzechów, upraż je przez chwilę na patelni, jeszcze przed zmieleniem. Gotowe ciasto warto włożyć na jakiś czas do lodówki – dzięki temu, bez problemu, cienko je rozwałkujesz i nadasz odpowiedni kształt ciasteczkom. Upieczone już krążki przełóż dżemem pomarańczowym, którego smak świetnie skomponuje się ze słodką i wyrazistą czekoladą. Jeśli jednak nie przepadasz za aromatem pomarańczy, śmiało możesz użyć np. dżemu lub powideł. Odpowiedni będzie szczególnie dżem wiśniowy, śliwkowy, malinowy lub truskawkowy. Takie ciasteczka to świetny dodatek do gorącego mleka, herbaty lub kawy, zwłaszcza na długie jesienne i zimowe wieczory. Wypróbuj ten przepis i przekonaj się, że są wyśmienite.