ciasteczka drożdżowo-kruche

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

9 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

10 dekagramów

1 sztuka

4 sztuki

0.5 szklanki

5 łyżek

10 dekagramów

1 kilogram

null gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mleko lekko podgrzewamy.

Krok 2

Zdejmujemy z ognia, dodajemy drożdże, 5 łyżek cukru i 2 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Krok 3

Kasię mieszamy z mąką, dodajemy drożdże i pozostałe składniki.

Krok 4

Krótko wyrabiamy gęste ciasto, pozostawiamy chwilę do wyrośnięcia.

Krok 5

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkowujemy je i wykrawamy paski szer. 10 cm.

Krok 6

Smarujemy marmoladą, zwijamy w rulonik i kroimy jak kopytka.

Krok 7

Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 40 minut w temperaturze 180 C.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • ciasteczka drożdżowo-kruche - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • ciasteczka drożdżowo-kruche - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • ciasteczka drożdżowo-kruche - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • ciasteczka drożdżowo-kruche - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • ciasteczka drożdżowo-kruche - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • ciasteczka drożdżowo-kruche - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • ciasteczka drożdżowo-kruche - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej