Ciasteczka Linzer

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

20

248 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

280 osób wydrukowało

Pobierz pdf

461 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

120 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

375 gramów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zmiksuj Kasię z cukrem i żółtkami.

Ciasteczka Linzer  - Krok 1

Krok 2

Dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj.

Ciasteczka Linzer  - Krok 2

Krok 3

Wyrób ciasto.

Ciasteczka Linzer  - Krok 3

Krok 4

Zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki na ok. 30 minut.

Ciasteczka Linzer  - Krok 4

Krok 5

Rozwałkuj ciasto na stosunkowo cienką warstwę i powykrawaj różne kształty. Rozłóż ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 170°C przez ok. 10 minut.

Ciasteczka Linzer  - Krok 5

Krok 6

Po ostygnięciu rozsmaruj trochę dżemu na spodnim ciastku i przykryj drugim ciastkiem, dociskając je tak, aby dżem zaczął wypływać po bokach.

Ciasteczka Linzer  - Krok 6
Moje Ciasto

Dobra rada:

Do przygotowania tych ciasteczek możesz użyć specjalnych foremek do ciastek linzer. Za pomocą takich foremek z łatwością przygotujesz z charakterystyczne dla tych ciastek "okienka" na dżem.

1

Opinie o przepisie

  • Katarzyna Kochan

    Katarzyna Kochan , 23.11.2016

    Ciasteczka są pyszne! i łatwe w zrobieniu nawet dla dzieci.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasteczka Linzer  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasteczka Linzer  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasteczka Linzer  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasteczka Linzer  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasteczka Linzer  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasteczka Linzer  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasteczka Linzer  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasteczka Linzer Ciasteczka Linzer

Austriackie ciasteczka Linzer trudno pomylić z innymi wypiekami, głównie ze względu na ich charakterystyczny wygląd – w centralnej części mini wypieków znajdują się "okienka", które zwykle wypełnione są czerwoną marmoladą. Możesz je wykrawać w dowolne kształty, np. serduszek lub gwiazdek, dzięki czemu upieczesz je na wiele różnych okazji, takich jak Boże Narodzenie lub Walentynki. Kruche ciasto przygotujesz z mąki, żółtek, kostki do pieczenia, cukru pudru oraz waniliowego. Najpierw za pomocą miksera utrzyj tłuszcz z żółtkami, po czym stopniowo dodawaj mąkę, miksując już całość na mniejszych obrotach. Szybko zagnieć ciasto, zawiń w folię i wstaw na pół godziny do lodówki. Schłodzoną masę rozwałkuj i za pomocą foremek wykrawaj z niej różne kształty, nie zapominając o wycięciach w środku. Piecz na wyłożonej papierem blasze, aż osiągną lekko złoty kolor. Upieczone i przestudzone ciastka przekładaj gęstą malinową marmoladą, mocno dociskając do siebie połówki. Gotowe mini wypieki oprósz cukrem pudrem. Sprawdź, jak smakują ciasteczka Linzer.