Ciasteczka Linzer

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

20

242 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

280 osób wydrukowało

Pobierz pdf

461 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

120 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

375 gramów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zmiksuj Kasię z cukrem i żółtkami.

Ciasteczka Linzer  - Krok 1

Krok 2

Dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj.

Ciasteczka Linzer  - Krok 2

Krok 3

Wyrób ciasto.

Ciasteczka Linzer  - Krok 3

Krok 4

Zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki na ok. 30 minut.

Ciasteczka Linzer  - Krok 4

Krok 5

Rozwałkuj ciasto na stosunkowo cienką warstwę i powykrawaj różne kształty. Rozłóż ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 170°C przez ok. 10 minut.

Ciasteczka Linzer  - Krok 5

Krok 6

Po ostygnięciu rozsmaruj trochę dżemu na spodnim ciastku i przykryj drugim ciastkiem, dociskając je tak, aby dżem zaczął wypływać po bokach.

Ciasteczka Linzer  - Krok 6
Moje Ciasto

Dobra rada:

Do przygotowania tych ciasteczek możesz użyć specjalnych foremek do ciastek linzer. Za pomocą takich foremek z łatwością przygotujesz z charakterystyczne dla tych ciastek "okienka" na dżem.

1

Opinie o przepisie

  • Katarzyna Kochan

    Katarzyna Kochan

    Ciasteczka są pyszne! i łatwe w zrobieniu nawet dla dzieci.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasteczka Linzer  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasteczka Linzer  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasteczka Linzer  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasteczka Linzer  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasteczka Linzer  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasteczka Linzer  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasteczka Linzer  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasteczka Linzer Ciasteczka Linzer

Austriackie ciasteczka Linzer trudno pomylić z innymi wypiekami, głównie ze względu na ich charakterystyczny wygląd – w centralnej części mini wypieków znajdują się "okienka", które zwykle wypełnione są czerwoną marmoladą. Możesz je wykrawać w dowolne kształty, np. serduszek lub gwiazdek, dzięki czemu upieczesz je na wiele różnych okazji, takich jak Boże Narodzenie lub Walentynki. Kruche ciasto przygotujesz z mąki, żółtek, kostki do pieczenia, cukru pudru oraz waniliowego. Najpierw za pomocą miksera utrzyj tłuszcz z żółtkami, po czym stopniowo dodawaj mąkę, miksując już całość na mniejszych obrotach. Szybko zagnieć ciasto, zawiń w folię i wstaw na pół godziny do lodówki. Schłodzoną masę rozwałkuj i za pomocą foremek wykrawaj z niej różne kształty, nie zapominając o wycięciach w środku. Piecz na wyłożonej papierem blasze, aż osiągną lekko złoty kolor. Upieczone i przestudzone ciastka przekładaj gęstą malinową marmoladą, mocno dociskając do siebie połówki. Gotowe mini wypieki oprósz cukrem pudrem. Sprawdź, jak smakują ciasteczka Linzer.