Ciasteczka maślane

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

163 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

175 gramów

500 gramów

200 gramów

2 sztuki

1 sztuka

4 łyżki

4 łyżeczki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na gładką masę wyrabiamy Kasię, jajka, cukier i cukier waniliowy.

Krok 2

Powoli dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, mleko i olej.

Krok 3

Ciasto wyrabiamy, aż przestanie się lepić.

Krok 4

Wstawiamy do lodówki na ok. 30 min.

Krok 5

Rozwałkowujemy dość cienko.

Krok 6

Wykrawamy wzorki, można w ciasteczkach zrobić dziurkę, wtedy są idealne na choinkę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasteczka maślane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasteczka maślane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasteczka maślane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasteczka maślane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasteczka maślane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasteczka maślane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasteczka maślane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Świąteczne bałwanki
czas przygotowania
70 min.
stopień trudności

łatwe

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasteczka maślaneCiasteczka maślane

Kruche i delikatne ciasteczka maślane, które stanowią szybki i prosty sposób na poczęstunek. Nadaj im eleganckiego wyglądu, przez użycie specjalnych stempli do pieczenia. Dzięki nim stworzysz na swoich wypiekach ciekawe wzory. Podobny efekt uzyskasz, używając rzeźbionego wałka. Jeśli chcesz urozmaicić smak ciasteczek, zrób w wyciętych już kawałkach niewielkie dziurki i napełnij je dżemem owocowym albo masą czekoladową. Sprawdzi się także lemon curd, czyli lekko kwaśny krem cytrynowy o intensywnie żółtym kolorze. Dodatkowo, „przełamiesz” nim słodycz wypieków. Dodaj do ciasta zmielone drobno orzechy albo migdały. W czasie, w którym ciasteczka będą się piekły, przygotuj polewę kakaową. Przy pomocy pędzelka posmaruj nią wierzch wypieków. Zanim zastygnie, posyp ją wiórkami kokosowymi. Podawaj ciasteczka na wiele okazji. Serwuj je z konfiturą, np. wiśniową lub śliwkową. W szczelnej puszce, możesz przechowywać je do dwóch tygodni. Pokruszone będą stanowić spód sernika na zimno. Nie zwlekaj, wypróbuj ten przepis!