Ciasteczka mumie

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

6

92 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

20 osób wydrukowało

Pobierz pdf

80 osób zapisało

Udostępnij
Ciasteczka mumie

Składniki

1 łyżeczka

1 sztuka

160 gramów

330 gramów

0 gramów

200 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Za pomocą miksera, w dużej misce ubij cukier, majonez, Kasię, jajko i ekstrakt waniliowy (mieszaj przez 2 minuty lub do połączenia składników). Stopniowo dodawaj mąkę, aż powstanie ciasto. Owiń ciasto folią spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.

Krok 2

Nagrzej piekarnik do 180°C (z termoobiegiem: 160°C, gazowy: 4). Wyłóż kilka blach papierem do pieczenia.

Krok 3

Podziel część ciasta na kulki o średnicy 2,5 cm, a następnie nadaj im lekko marchewkowaty kształt. To ciała mumii. Pozostałe ciasto podziel na kulki o średnicy 1 cm. Połącz głowy z ciałami. Ułóż mumie na przygotowanych blachach, w odstępach co 5 cm. Piecz przez 10 minut lub do zarumienienia spodów. Zostaw do wystygnięcia.

Krok 4

Kiedy mumie wystygną, zanurz je w białej czekoladzie i ułóż na kratce. Pod kratką rozłóż folię aluminiową, na którą będzie skapywać czekolada. Wykałaczką wydrap na mumiach bandaże i dorób im oczy z czekoladowych kropelek.

0

Opinie o przepisie

Majonez Hellmann's Oryginalny

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Majonez Hellmann's Oryginalny

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej