ciasteczka tiramisu

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

149

13 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 gramów

5 sztuk

1 szklanka

4 łyżki

0.75 szklanki

0.2 łyżeczki

krem:

0.75 szklanki

0.25 szklanki

3 łyżki

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Używając miksera ubić żółtka z połową cukru do białości (około 3 minuty). Dodać kawę rozpuszczalną i dalej ubijać przez 2 minuty. Dodać mąkę, wymieszać do połączenia (masa będzie dość gęsta).

Krok 2

W drugim naczyniu ubić białka ze szczyptą soli, aż będą sztywne. Dodać resztę cukru (pół szklanki), dalej ubijając. Białka wymieszać z masą żółtkową i roztopioną Kasią (stopniowo dodając białka i Kasię i mieszając), do połączenia.

Krok 3

Masę przełożyć do rękawa z gładką okrągłą końcówką i wyciskać na blachę nieduże ciasteczka (60 sztuk), w sporych odstępach od siebie (sporo urosną).

Krok 4

Piec około 12 - 14 minut w 170ºC.

Krok 5

Krem do przełożenia: Wszystkie składniki dobrze wymieszać, schłodzić przez 15 minut.

Krok 6

Ostudzone ciastka przełożyć kremem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • ciasteczka tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • ciasteczka tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • ciasteczka tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • ciasteczka tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • ciasteczka tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • ciasteczka tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • ciasteczka tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej