Ciastka bałwanki

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

6

85 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

52 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

66 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

250 gramów

330 gramów

1 szczypta

1 sztuka

5 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ser pokrusz, dodaj mąkę, Kasię i szczyptę soli.

Krok 2

Zagnieć ciasto, uformuj kulę, odłóż do lodówki na godzinę.

Krok 3

Po wyjęciu wałkuj po kawałku, wycinając foremką bałwanki.

Krok 4

Posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp cukrem.

Krok 5

Z drobnych rodzynek i kandyzowanych owoców zrób oczka i noski.

Krok 6

Piecz w temperaturze 180 stopni C około 15 minut.

2

Opinie o przepisie

  • Dorota Słowik

    Dorota Słowik, 13.12.2018

    no właśnie czegoś mi brakowało w przepisie. Zastanawiałam się czy proszek czy soda. Dziękuję za informację

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Borowczak

    Justyna Borowczak, 05.11.2018

    Ciasteczka super,ale ja dodałam 3 łyżki cukru trzcinowego i 2 łyżeczki sody oczyszczonej .Ciastka piekłam z dwóch porcji i jeszcze jedno,zdecydowanie są lepsze gdy są pieczone na termo.ok 7 min.i 4 min.góra dół,a gróbosc wałkowania ok.o.5 cn.Pozdrawiam☺

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciastka bałwanki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciastka bałwanki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciastka bałwanki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciastka bałwanki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciastka bałwanki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciastka bałwanki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciastka bałwanki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kruche różyczki
czas przygotowania
115 min.
stopień trudności

łatwe

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej