Ciastka bożonarodzeniowe

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

35 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

110 gramów

0.75 szklanki

1 sztuka

2 łyżeczki

0.25 szklanki

1 szklanka

0.5 łyżeczki

0.75 szklanki

0.75 szklanki

1 szklanka

0.5 szklanki

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Włożyć Kasię i cukier do miski i ucierać do uzyskania lekkiej, puszystej masy.

Krok 2

Mieszając, dodać jajko, esencję waniliową i mleko.

Krok 3

Dobrze wymieszać.

Krok 4

Połączyć mąkę i sodę i wmieszać do masy.

Krok 5

Dodać orzechy, kawałki czekolady, wiórki kokosowe, rodzynki, wiśnie.

Krok 6

Dokładnie wymieszać.

Krok 7

Wyłożyć łyżką ciasto na natłuszczoną blachę i piec 15 minut lub do zrumienienia.

Krok 8

Wyjąć na druciany stojak do całkowitego ostygnięcia.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciastka bożonarodzeniowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciastka bożonarodzeniowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciastka bożonarodzeniowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciastka bożonarodzeniowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciastka bożonarodzeniowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciastka bożonarodzeniowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciastka bożonarodzeniowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciastka bożonarodzenioweCiastka bożonarodzeniowe

Szukasz inspiracji na słodką przekąskę bożonarodzeniową? Mamy dla Ciebie propozycję, która z pewnością sprawdzi się na wigilijnym stole. Na początek przygotuj puszystą masę, rozpuszczając tłuszcz z cukrem (klasyczny zastąp trzcinowym, a ciasto będzie równie smaczne). Stopniowo dodawaj roztrzepane jajka i resztę mokrych składników, ciągle mieszając tak, aby nie powstały grudki. Połącz m.in. zmiażdżone w moździerzu orzechy, posiekaną czekoladę oraz sodę. Ta ostatnia sprawi, że świąteczne ciastka będą pulchne. Jeśli chcesz nadać wypiekowi intensywnego smaku, użyj cynamonu i miodu. Natłuść formę i wyłóż papierem do pieczenia. Piecz ciasto, aż osiągnie złoty kolor. Kiedy ostygnie, podawaj solo lub polej polewą czekoladową. Przyrządzisz ją, łącząc wrzącą śmietankę z tabliczką gorzkiej lub mlecznej czekolady. Możesz posypać całość płatkami migdałów, kandyzowanymi wiśniami lub rodzynkami. Serwuj z gorącą herbatą albo kawą. Wypróbuj ten przepis i podziel się swoją opinią w komentarzu. Życzymy smacznego.