Ciastka bożonarodzeniowe

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

33 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.75 szklanki

1 sztuka

2 łyżeczki

0.25 szklanki

1 szklanka

0.5 łyżeczki

0.75 szklanki

0.75 szklanki

1 szklanka

0.5 szklanki

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Włożyć Kasię i cukier do miski i ucierać do uzyskania lekkiej, puszystej masy.

Krok 2

Mieszając, dodać jajko, esencję waniliową i mleko.

Krok 3

Dobrze wymieszać.

Krok 4

Połączyć mąkę i sodę i wmieszać do masy.

Krok 5

Dodać orzechy, kawałki czekolady, wiórki kokosowe, rodzynki, wiśnie.

Krok 6

Dokładnie wymieszać.

Krok 7

Wyłożyć łyżką ciasto na natłuszczoną blachę i piec 15 minut lub do zrumienienia.

Krok 8

Wyjąć na druciany stojak do całkowitego ostygnięcia.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciastka bożonarodzeniowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciastka bożonarodzeniowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciastka bożonarodzeniowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciastka bożonarodzeniowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciastka bożonarodzeniowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciastka bożonarodzeniowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciastka bożonarodzeniowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciastka bożonarodzenioweCiastka bożonarodzeniowe

Szukasz inspiracji na słodką przekąskę bożonarodzeniową? Mamy dla Ciebie propozycję, która z pewnością sprawdzi się na wigilijnym stole. Na początek przygotuj puszystą masę, rozpuszczając tłuszcz z cukrem (klasyczny zastąp trzcinowym, a ciasto będzie równie smaczne). Stopniowo dodawaj roztrzepane jajka i resztę mokrych składników, ciągle mieszając tak, aby nie powstały grudki. Połącz m.in. zmiażdżone w moździerzu orzechy, posiekaną czekoladę oraz sodę. Ta ostatnia sprawi, że świąteczne ciastka będą pulchne. Jeśli chcesz nadać wypiekowi intensywnego smaku, użyj cynamonu i miodu. Natłuść formę i wyłóż papierem do pieczenia. Piecz ciasto, aż osiągnie złoty kolor. Kiedy ostygnie, podawaj solo lub polej polewą czekoladową. Przyrządzisz ją, łącząc wrzącą śmietankę z tabliczką gorzkiej lub mlecznej czekolady. Możesz posypać całość płatkami migdałów, kandyzowanymi wiśniami lub rodzynkami. Serwuj z gorącą herbatą albo kawą. Wypróbuj ten przepis i podziel się swoją opinią w komentarzu. Życzymy smacznego.