Ciasto bakaliowe - Macao

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

44

177 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

490 osób wydrukowało

Pobierz pdf

715 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżeczka

2 szklanki

4 sztuki

1 szklanka

1.5 łyżeczki

40 gramów

1.5 szklanki

1 szklanka

1 szklanka

0.3 szklanki

0.6 szklanki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Owoce i migdały wymieszaj z 1/4 szklanki mąki.

Krok 2

Pozostałą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i gałką muszkatałową.

Krok 3

Miękką Kasię utrzyj z cukrem, dodając partiami jajka i mąkę.

Krok 4

Na koniec, ciągle mieszając mikserem, wlej likier.

Krok 5

Do masy dodaj oprószone mąką owoce i delikatnie wymieszaj łyżką.

Krok 6

Piekarnik nagrzej do 160 st. C.

Krok 7

Ciasto przełóż do wysmarowanej Kasią i obsypanej mąką formy z kominkiem i piecz, aż ciasto będzie suche (około 2 godzin).

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej