Ciasto motyl

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

6

219 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

134 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

300 osób zapisało

Udostępnij
Ciasto motyl

Składniki

waniliowe ciasto:

250 gramów

250 gramów

4 sztuki

250 gramów

1 łyżeczka

krem:

150 gramów

300 gramów

dekoracja:

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ucieraj Kasię z cukrem na lekką, puszystą masę (przez ok. 1,5 minuty mikserem). Dodaj ekstrakt waniliowy. Wciąż ucierając, dodawaj jajka, jedno po drugim. Wymieszaj z przesianą mąką, aż składniki się połączą.

Ciasto motyl - Krok 1

Krok 2

Wylej ciasto do posmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 20 cm. Piecz na środkowej półce piekarnika nagrzanego do 180°C (piekarnik z termoobiegiem – do 160°C, oznaczenie piekarnika – 4) przez 70 minut.

Ciasto motyl - Krok 2

Krok 3

Przygotuj krem, ucierając Kasię z cukrem pudrem, aż do uzyskania konsystencji umożliwiającej rozsmarowanie. Odstaw na bok. Pokrój ciasto na cztery części (A, B, C, D) tak, jak pokazano na zdjęciu. Przy pomocy szpatułki wierzch i boki każdego kawałka pokryj kremem.

Ciasto motyl - Krok 3

Krok 4

Ułóż części ciasta na paterze tak, jak pokazano na zdjęciu. Pozostałe porcje kremu zabarw dopełniającymi się kolorami, aby udekorować motyla. Zabarwiony krem nałóż do szprycy i dekoruj nim skrzydła motyla. Możesz także ozdobić skrzydła posypką.

Ciasto motyl - Krok 4

Krok 5

Aby stworzyć tułów motyla, przygotuj kawałek spaghetti krótszy niż planowany tułów motyla. Zrób małe kulki z zielonej masy cukrowej o różnej, stopniowo zmniejszającej się wielkości i nałóż je na spaghetti. Przygotuj największą kulkę, która posłuży jako głowa motyla, i nałóż ją jako ostatnią. Ułóż połączone kulki na środku motyla.

Ciasto motyl - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Beata Wa

    Beata Wa , 14.11.2016

    Ania Baraniak

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto motyl - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto motyl - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto motyl - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto motyl - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto motyl - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto motyl - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto motyl - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto motylCiasto motyl

Ciasta mogą nie tylko zachwycać smakiem, ale także wyglądem. Jeśli szukasz inspiracji na przygotowanie wypieku o ciekawym kształcie, przepis na ciasto „motyl” będzie dla Ciebie odpowiednie. Delikatne ucierane przygotujesz bardzo szybko. Po połączeniu składników, wylej wszystko na okrągłą blaszkę. Czas pieczenia wykorzystaj, wykonując masę do posmarowania ciasta – podziel ją na części i każdej z nich nadaj inny kolor, dzięki czemu podczas dekorowania zadbasz o najmniejsze detale. Po wyjęciu ciasta z formy, pokrój je na cztery części przypominające skrzydła motyla. Każdą z nich pokryj kremem i udekoruj według własnego pomysłu. Tułów motyka przygotuj z kulek z masy cukrowej nadzianych na długi makaron. Do przyozdobienia ciasta świetnie sprawdzą się różnokolorowe posypki. Dodatkowo możesz użyć także naturalnych składników, np. wiórków kokosowych, startej czekolady lub orzeszków. Tort „motyl” będzie doskonałą atrakcją podczas przyjęcia urodzinowego. Upiecz go i przekonaj się, że smakuje tak samo dobrze, jak wygląda.