Ciasto orzechowe

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

488 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

placek i:

7 sztuk

5 łyżek

2 łyżki

2 łyżeczki

placek ii:

30 dekagramów

5 sztuk

25 dekagramów

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

krem:

1 sztuka

0.5 litra

1 opakowanie

5 sztuk

20 dekagramów

1.5 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, żółtka, kakao, proszek z mąką i wymieszać. Piec w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu przekroić na 2 części.

Krok 2

Drugi placek: białka ubić z cukrem. Dodać pokrojone orzechy, z resztą składników wymieszać. Piec w temp. 180 stopni.

Krok 3

Krem. Odlać pół szklanki mleka, resztę zagotować z cukrem waniliowym. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną i pół szklanki mleka. Wlać na gotujące mleko i ugotować budyń.

Krok 4

Utrzeć Kasię z przestudzonym budyniem. Przełożyć placki: Pierwszy placek + krem+ placek orzechowy + krem+ placek. Wierzch posmarować polewą kakaową.

Użytkownik Moje Ciasto

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej