Ciasto orzechowe

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

488 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

placek i:

7 sztuk

5 łyżek

2 łyżki

2 łyżeczki

placek ii:

30 dekagramów

5 sztuk

25 dekagramów

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

0.5 litra

1 opakowanie

5 sztuk

20 dekagramów

1.5 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, żółtka, kakao, proszek z mąką i wymieszać. Piec w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu przekroić na 2 części.

Krok 2

Drugi placek: białka ubić z cukrem. Dodać pokrojone orzechy, z resztą składników wymieszać. Piec w temp. 180 stopni.

Krok 3

Krem. Odlać pół szklanki mleka, resztę zagotować z cukrem waniliowym. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną i pół szklanki mleka. Wlać na gotujące mleko i ugotować budyń.

Krok 4

Utrzeć Kasię z przestudzonym budyniem. Przełożyć placki: Pierwszy placek + krem+ placek orzechowy + krem+ placek. Wierzch posmarować polewą kakaową.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej