Ciasto orzechowe z czereśniami i porzeczkami

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

104

6 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

biszkopt orzechowy:

4 sztuki

4 łyżki

3 łyżki

4 łyżki

1 łyżka

0.5 łyżeczki

masa:

400 mililitrów

3 łyżeczki

1 szklanka

1 szklanka

polewa:

1 sztuka

3 łyżki

3 łyżki

1

1

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Biszkopt orzechowy: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszana z proszkiem do pieczenia, na końcu orzechy i bułkę tartą. Wszystko lekko wymieszać. Piec w temp. 180 stopni przez 30 minut. Przeciąć na pół.

Krok 2

Masa: żelatynę rozpuscić wg przepisu na opakowaniu. Śmietanę ubijac na wysokich obrotach aż będzie sztywna. Dodac cukier, kakao i zimną żelatynę. Wiśnie i czeresnie zblenderować. Dodać do masy. Zmiksować do calkowitego wymieszania skladników.

Krok 3

Polewa: Kasię rozpuścić, na ogniu wlac mleko- zawsze dodaję „na oko” tak aby składniki ładnie się połaczyły ok. pół szklanki, dodać kakao i cukier. Energicznie wymieszać. Biszkopty przełożyć masą. Polac polewa i na wierzchu porzucać porzeczki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto orzechowe z czereśniami i porzeczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto orzechowe z czereśniami i porzeczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto orzechowe z czereśniami i porzeczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto orzechowe z czereśniami i porzeczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto orzechowe z czereśniami i porzeczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto orzechowe z czereśniami i porzeczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto orzechowe z czereśniami i porzeczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej