Ciasto serowe - tourte

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

500 gramów

300 gramów

160 mililitrów

krem:

500 gramów

150 mililitrów

2 sztuki

4 łyżki

2 łyżki

1

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z podanych składników zagnieć ciasto i wstaw je do lodówki.

Krok 2

Rozgrzej piekarnik do 160 st., jeśli pieczesz z termoobiegiem i 180, jeśli bez termoobiegu.

Krok 3

Zmiksuj fetę z mlekiem i rozkłóconymi widelcem jajkami. Stopniowo dodawaj mąkę (jej ilość zależy od wilgotności fety, masa nie powinna być zbyt lejąca) i dopraw pieprzem.

Krok 4

Wysmaruj foremkę 2 łyżkami oliwy z oliwek .

Krok 5

Wyjmij ciasto z lodówki i posyp mąką blat.

Krok 6

Podziel ciasto na pół i wywałkuj każdą połowę na koło nieco większe od średnicy foremki (na grubość ok. 1/2 cm).

Krok 7

Nawiń jeden płat ciasta na wałek i rozłóż go centralnie na tarcie.

Krok 8

Dokładnie przylep ciasto do brzegów foremki.

Krok 9

Nałóż farsz i przykryj go drugim płatem ciasta.

Krok 10

Dokładnie sklej brzegi, żeby farsz nie wypłynął, a następnie usuń nadmiar ciasta. Jeśli zostanie Ci trochę ciasta, możesz je zamrozić i użyć następnym razem.

Krok 11

Rozkłóć jajko widelcem i posmaruj nim wierzch ciasta.

Krok 12

Wstaw tourte do rozgrzanego piekarnika i piecz 40-45 minut.

Krok 13

Po upieczeniu dobrze wystudź, a przed podaniem podgrzej nieco w piekarniku (bo jeśli pokroisz tourte tuż po upieczeniu, nadzienie wypłynie).

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto serowe - tourte - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto serowe - tourte - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto serowe - tourte - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto serowe - tourte - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto serowe - tourte - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto serowe - tourte - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto serowe - tourte - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej