Ciasto wiosenne rabarbarowe z masą orzechową

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

2 łyżki

4 łyżki

28 dekagramów

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

1 sztuka

10 dekagramów

0.5 opakowania

15 dekagramów

1 szczypta

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię lekko posolić, dodać otartą skórkę z cytryny, cukier, żółtka i utrzeć na pulchną masę.

Krok 2

Gdy cukier się rozpuści, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cynamon i ucierać, dolewając mleko. Blaszkę wyłożyć pergaminem, po czym rozsmarować ciasto.

Krok 3

Rabarbar obrać, pokroić na 2 cm kawałki, osączyć na bibule kuchennej. Białka posolić, ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier.

Krok 4

Gotowa masa białkowa powinna być sztywna i lśniąca. Białka ubije się na sztywną pianę jeśli sprzęt przez nas używany będzie całkowicie oczyszczony z tłuszczu. Na koniec dodać cynamon i sok cytrynowy.

Krok 5

Do ubitych białek włożyć rabarbar, wsypać mielone i posiekane orzechy, wymieszać, po czym równomiernie rozprowadzić masę na cieście.

Krok 6

Oprószyć cukrem pudrem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 35 minut.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej