Ciasto z chałwą

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

5

13 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

68 osób wydrukowało

Pobierz pdf

67 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1 sztuka

0.75 szklanki

4 łyżki

krem makowy:

0.75 szklanki

0 gramów

25 dekagramów

15 dekagramów

2 sztuki

krem z chałwy:

3 opakowania

0.5 szklanki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Upiec 2 biszkopty z 4 jajek.

Krok 2

Krem makowy: mak sparzyć gorącym mlekiem, 1 kostkę Kasi utrzeć z 2 żółtkami i cukrem pudrem i wymieszać z makiem. Dodać ubite białka i olejek migdałowy.

Krok 3

Krem z chałwy: 1 jajko, 3/4 szklanki cukru i 1/2 szklanki mleka ubijać na parze, aż zgęstnieje.

Krok 4

Po ostudzeniu wymieszać z utartą Kasią i dodać 2 pokruszone chałwy.

Krok 5

Nałożyć na wierzch ciasta.

Krok 6

Pokruszyć 1 chałwę i polać czekoladą.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej