Ciasto z chałwą

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

5

13 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

68 osób wydrukowało

Pobierz pdf

67 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

4 sztuki

4 łyżki

4 łyżki

krem makowy:

25 dekagramów

0.75 szklanki

1 opakowanie

15 dekagramów

null gramów

2 sztuki

krem z chałwy:

25 dekagramów

1 sztuka

0.75 szklanki

0.5 szklanki

3 opakowania

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Upiec 2 biszkopty z 4 jajek.

Krok 2

Krem makowy: mak sparzyć gorącym mlekiem, 1 kostkę Kasi utrzeć z 2 żółtkami i cukrem pudrem i wymieszać z makiem. Dodać ubite białka i olejek migdałowy.

Krok 3

Krem z chałwy: 1 jajko, 3/4 szklanki cukru i 1/2 szklanki mleka ubijać na parze, aż zgęstnieje.

Krok 4

Po ostudzeniu wymieszać z utartą Kasią i dodać 2 pokruszone chałwy.

Krok 5

Nałożyć na wierzch ciasta.

Krok 6

Pokruszyć 1 chałwę i polać czekoladą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto z chałwą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto z chałwą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto z chałwą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto z chałwą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto z chałwą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto z chałwą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto z chałwą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Raffaello
czas przygotowania
120 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej