Delicja orzechowa

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

351

17 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

10 sztuk

300 gramów

270 gramów

2 łyżki

10 łyżek

1 szczypta

1 szczypta

nadzienie:

500 gramów

250 gramów

200 gramów

polewa:

4 łyżki

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka, cukier, szczyptę soli, kakao i 9 łyżek przegotowanej gorącej wody ubić na sztywno.

Krok 2

Dodać żółtka, dalej ubijając.

Krok 3

Mąkę krupczatkę i szczyptę proszku do pieczenia dodać przez sitko i delikatnie wymieszać rózgą.

Krok 4

Piec 15-20 minut w temperaturze 150-200 stopni.

Krok 5

Kasię, mleko i cukier zagotować, dodać orzechy i wymieszać na jednolitą masę.

Krok 6

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dolewając mleko.

Krok 7

Na upieczony biszkopt kakaowy nakładamy masę orzechową, polewamy gorącą czekoladą i równomiernie ją rozprowadzamy.

1

Opinie o przepisie

  • Katarzyna Pokrzywa

    Katarzyna Pokrzywa, 14.12.2016

    W składzie nadzienia nie ma mleka, chociaż według instrukcji trzeba go zagotować z cukrem i margaryną. Czyli ile tego mleka trzeba zagotować?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Delicja orzechowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Delicja orzechowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Delicja orzechowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Delicja orzechowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Delicja orzechowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Delicja orzechowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Delicja orzechowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Tort boisko
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

średnie

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej