Drożdżowe kaczuszki

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

10

65 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

75 osób wydrukowało

Pobierz pdf

137 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

20 gramów

20 sztuk

1 sztuka

0 gramów

1 szczypta

1 sztuka

120 mililitrów

250 gramów

50 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże rozetrzyj z cukrem.

Krok 2

Dodaj śmietanę, szczyptę soli, cukier waniliowy, mąkę, żółtka, jajko i roztopioną, przestudzoną Kasię.

Krok 3

Wszystko razem wymieszaj i wyrób dokładnie ciasto.

Krok 4

Odstaw do wyrośnięcia.

Krok 5

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość 2 cm, a następnie filiżanką wycinaj kółeczka, z których formuj kaczuszki.

Krok 6

W miejsce oczka wtykaj rodzynki.

Krok 7

Kaczuszki układaj na wyłożonej papierem blaszce i odstaw na 20 minut, by wyrosły.

Krok 8

Kaczuszki smaruj rozmąconym jajkiem i wkładaj do pieca nagrzanego do 160 stopni C.

Krok 9

Piecz około 20 minut.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej