Drożdżowe kaczuszki

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

10

67 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

75 osób wydrukowało

Pobierz pdf

137 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

40 gramów

250 gramów

20 gramów

120 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

50 gramów

null gramów

1 szczypta

20 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże rozetrzyj z cukrem.

Krok 2

Dodaj śmietanę, szczyptę soli, cukier waniliowy, mąkę, żółtka, jajko i roztopioną, przestudzoną Kasię.

Krok 3

Wszystko razem wymieszaj i wyrób dokładnie ciasto.

Krok 4

Odstaw do wyrośnięcia.

Krok 5

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość 2 cm, a następnie filiżanką wycinaj kółeczka, z których formuj kaczuszki.

Krok 6

W miejsce oczka wtykaj rodzynki.

Krok 7

Kaczuszki układaj na wyłożonej papierem blaszce i odstaw na 20 minut, by wyrosły.

Krok 8

Kaczuszki smaruj rozmąconym jajkiem i wkładaj do pieca nagrzanego do 160 stopni C.

Krok 9

Piecz około 20 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Drożdżowe kaczuszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Drożdżowe kaczuszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Drożdżowe kaczuszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Drożdżowe kaczuszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Drożdżowe kaczuszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Drożdżowe kaczuszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Drożdżowe kaczuszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Szyszki z karmelem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej