Drożdżowe serduszka

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

14

123 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

208 osób wydrukowało

Pobierz pdf

273 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

100 gramów

250 mililitrów

480 gramów

7 gramów

125 gramów

2 sztuki

1 szczypta

dekoracja:

1

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do przesianej mąki dodaj drożdże, sól, cukier i całość wymieszaj.

Krok 2

Kasię rozpuść w ciepłym mleku, a następnie przestudź i wlej do miski z mąką.

Krok 3

Dodaj jajka. Wszystko wymieszaj i bijaj ok. 5 minut mieszadłami miksera, lub ręką.

Krok 4

Gdy masa stanie się gładka, odstaw na ½ godziny w ciepłe miejsce.

Krok 5

Po tym czasie ciasto wyłóż na obsypany mąka blat i jeszcze raz krótko zagniataj. .

Krok 6

Rozwałkuj je na grubość ok. 2 cm. Z ciasta wykrawaj foremkami serca i przekładaj na wyłożona papierem do pieczenia blaszkę.

Krok 7

Odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce, aby wyrosły. Piecz około 25 minut aż staną się rumiane.

Krok 8

Po upieczeniu ciasteczka udekoruj lukrem i posyp cukrem pudrem

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Drożdżowe serduszka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Drożdżowe serduszka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Drożdżowe serduszka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Drożdżowe serduszka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Drożdżowe serduszka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Drożdżowe serduszka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Drożdżowe serduszka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Orzechowe ciasteczka
czas przygotowania
120 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Drożdżowe serduszkaDrożdżowe serduszka

Drożdżowe wypieki nie tylko wspaniale smakują i wyglądają, ale również pachną. Przepis na ciasteczka w kształcie serduszek to idealna propozycja dla wszystkich tych, którzy nie wyobrażają sobie porannej lub popołudniowej kawy bez domowych słodkości. Ciasto drożdżowe musi być wyrabiane powoli i dokładnie, zadbaj o to, aby cechowało się elastycznością i łatwo odchodziło od dłoni. Właśnie taka konsystencja jest gwarantem pulchności i miękkości gotowych wypieków. Do ciasta możesz dodać nieco cynamonu lub cukru waniliowego, wtedy ciasteczka nabiorą przyjemnego zapachu. Jeśli nie masz gotowej foremki w kształcie serduszka, możesz uformować je własnoręcznie – wystarczy, że nadasz ciastku owalny kształt i zrobisz wgłębienie na górze. Gotowe drożdżowe serduszka podawaj na ciepło lub zimno, posypane cukrem pudrem lub ozdobione za pomocą pisaków spożywczych. Przed pieczeniem możesz także zrobić w cieście niewielkie zagłębienia i umieścić w nich wiśniową marmoladę. Tak przygotowane drożdżowe serduszka będą nie tylko doskonale smakować, ale też efektownie się prezentować. Wykonaj je według poniższego przepisu.