Drożdżowe serduszka

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

14

118 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

208 osób wydrukowało

Pobierz pdf

273 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

250 mililitrów

480 gramów

7 gramów

125 gramów

2 sztuki

1 szczypta

dekoracja:

1

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do przesianej mąki dodaj drożdże, sól, cukier i całość wymieszaj.

Krok 2

Kasię rozpuść w ciepłym mleku, a następnie przestudź i wlej do miski z mąką.

Krok 3

Dodaj jajka. Wszystko wymieszaj i bijaj ok. 5 minut mieszadłami miksera, lub ręką.

Krok 4

Gdy masa stanie się gładka, odstaw na ½ godziny w ciepłe miejsce.

Krok 5

Po tym czasie ciasto wyłóż na obsypany mąka blat i jeszcze raz krótko zagniataj. .

Krok 6

Rozwałkuj je na grubość ok. 2 cm. Z ciasta wykrawaj foremkami serca i przekładaj na wyłożona papierem do pieczenia blaszkę.

Krok 7

Odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce, aby wyrosły. Piecz około 25 minut aż staną się rumiane.

Krok 8

Po upieczeniu ciasteczka udekoruj lukrem i posyp cukrem pudrem

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Drożdżowe serduszka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Drożdżowe serduszka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Drożdżowe serduszka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Drożdżowe serduszka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Drożdżowe serduszka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Drożdżowe serduszka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Drożdżowe serduszka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Drożdżowe serduszkaDrożdżowe serduszka

Drożdżowe wypieki nie tylko wspaniale smakują i wyglądają, ale również pachną. Przepis na ciasteczka w kształcie serduszek to idealna propozycja dla wszystkich tych, którzy nie wyobrażają sobie porannej lub popołudniowej kawy bez domowych słodkości. Ciasto drożdżowe musi być wyrabiane powoli i dokładnie, zadbaj o to, aby cechowało się elastycznością i łatwo odchodziło od dłoni. Właśnie taka konsystencja jest gwarantem pulchności i miękkości gotowych wypieków. Do ciasta możesz dodać nieco cynamonu lub cukru waniliowego, wtedy ciasteczka nabiorą przyjemnego zapachu. Jeśli nie masz gotowej foremki w kształcie serduszka, możesz uformować je własnoręcznie – wystarczy, że nadasz ciastku owalny kształt i zrobisz wgłębienie na górze. Gotowe drożdżowe serduszka podawaj na ciepło lub zimno, posypane cukrem pudrem lub ozdobione za pomocą pisaków spożywczych. Przed pieczeniem możesz także zrobić w cieście niewielkie zagłębienia i umieścić w nich wiśniową marmoladę. Tak przygotowane drożdżowe serduszka będą nie tylko doskonale smakować, ale też efektownie się prezentować. Wykonaj je według poniższego przepisu.