Drożdżowe ślimaczki z makiem

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

11

122 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

90 osób wydrukowało

Pobierz pdf

183 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

340 gramów

70 gramów

0.5 szklanki

2 sztuki

20 gramów

1 szczypta

400 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj rozczyn. W miseczce pokrusz drożdże, dodaj po łyżce cukru i mąki i tyle letniego mleka, by rozczyn miał gęstość śmietany.

Krok 2

Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Krok 3

Do miski wsyp resztę mąki, cukier, cukier wanilinowy, jajko, żółtko i sól.

Krok 4

Wlej rozczyn i resztę mleka.

Krok 5

Wszystko wymieszaj mieszadłami miksera.

Krok 6

Pod koniec mieszania dodaj rozpuszczoną i przestudzoną Kasię.

Krok 7

Ciasto przykryj i odstaw, by lekko podrosło.

Krok 8

Pozostałe białko odłóż do posmarowania ciasta.

Krok 9

Ciasto przełóż na oprószony mąką stół i zagniataj aż zacznie odchodzić od rąk.

Krok 10

Ciasto rozwałkuj na prostokąt.

Krok 11

Posmaruj go masą makową i zwiń jak roladę.

Krok 12

Płaską formę wyłóż papierem do pieczenia.

Krok 13

Roladę potnij na centymetrowe plastry.

Krok 14

Powstałe ślimaczki ułóż na blaszce w pewnej odległości i odstaw do wyrośnięcia.

Krok 15

Gdy podrosną, posmaruj je białkiem i posyp orzeszkami. Piecz w 160st. C około 20 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Drożdżowe ślimaczki z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Drożdżowe ślimaczki z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Drożdżowe ślimaczki z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Drożdżowe ślimaczki z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Drożdżowe ślimaczki z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Drożdżowe ślimaczki z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Drożdżowe ślimaczki z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej