Faworki

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

100

50 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

15 sztuk

300 mililitrów

100 mililitrów

0.5 kilograma

1 opakowanie

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto wyrobić jak makaronowe.

Krok 2

Owinąć ciasto folia spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.

Krok 3

Rozgrzewać na wolnym ogniu 1kg smalcu w głębokim i szerokim naczyniu.

Krok 4

Ciasto wałkować na cienkie blaty (jak na makaron) i wykrawać faworki.

Krok 5

Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, aż się zarumienią.

Krok 6

Wyciągać szpikulcem na bibułkę do odsączenia.

Krok 7

Gorące faworki posypywać cukrem pudrem przez sito.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Faworki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Faworki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Faworki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Faworki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Faworki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Faworki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Faworki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej