Faworki

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

67 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

132 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

10 dekagramów

4 dekagramy

3 sztuki

25 dekagramów

1 szczypta

20 mililitrów

50 dekagramów

1

1 gram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę posiekać z margaryną, dodać żółtka, cukier, szczyptę soli, spirytus i tyle śmietany, aby ciasto było twarde jak na makaron.

Krok 2

Dobrze wyrobić i wybijać wałkiem tak długo, aż będą tworzyły się pęcherze.

Krok 3

Następnie ciasto przykryć ściereczką i zostawić w chłodnym miejscu na 1 godzinę, po czym rozwałkować cienko bez posypywania mąką i uformować faworki.

Krok 4

Jak formować faworki: ciasto pokroić na paski o długości 10 cm i o szerokości 3 cm, każdy pasek przeciąć pośrodku i przełożyć jeden koniec paska przez przecięcie i przeciągnąć.

Krok 5

Faworki smażyć na rozgrzanym tłuszczu po obu stronach na złoty kolor.

Krok 6

Po usmażeniu faworki ułożyć dla osączenia na bibule, następnie przełożyć na półmisek i posypać cukrem pudrem z dodatkiem cukru waniliowego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Faworki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Faworki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Faworki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Faworki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Faworki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Faworki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Faworki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej