faworki

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

59 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

62 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

35 dekagramów

3 sztuki

1 sztuka

10 dekagramów

1 łyżka

0 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ze składników zagnieść dość miękkie i gładkie ciasto. Można od razu odcinać niewielkie kawałki, cieniuteńko je rozwałkowywać i radełkiem albo nożem wykrawać długie prostokąty, nacinać wzdłuż, przekładać jeden koniec przez powstałą dziurkę i smażyć na rozgrzanym oleju, a potem posypywać cukrem pudrem.

Krok 2

Ciasto podczas pieczenia powinno ładnie bąbelkować, pod warunkiem oczywiście, że było bardzo cieniutko rozwałkowane. Jednak lepiej po zagnieceniu przez kilka do kilkunastu minut (w zależności od siły i cierpliwości) zbić ciasto wałkiem. Z przepisu otrzymujemy dwa pełne talerze faworków.

Krok 3

Alkoholu albo octu dodaje się, żeby ciasto nie chłonęło zanadto tłuszczu podczas smażenia. Smażyłam te chruściki na smalcu i na oleju, obie wersje są bardzo smaczne i właściwie tylko nieznacznie różnią się smakiem.

Krok 4

Połowę ciasta można włożyć do lodówki i resztę faworków przyrządzić następnego dnia.

Krok 5

Uwaga: Lepiej nie dodawać cukru do ciasta, ponieważ powoduje to szybsze przypalanie się faworków. Wystarczy obficie posypać je po usmażeniu cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.

0

Opinie o przepisie

19 osób ogląda przepis:
Holiszki
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej