Halloweenowe babeczki z dynią

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

10

33 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

76 osób wydrukowało

Pobierz pdf

183 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

100 gramów

70 mililitrów

1 szczypta

1 sztuka

150 gramów

lukier:

150 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynię pokrój na kawałki i ugotuj do miękkości w niewielkiej ilości wody. Odciśnij dokładnie na sicie, a następnie zblenduj. Piekarnik ustaw na opcję grzania góra - dół i nagrzej do 180°C

Halloweenowe babeczki z dynią - Krok 1

Krok 2

W misce wymieszaj: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kurkumę, szczyptę soli i cukier puder.

Halloweenowe babeczki z dynią - Krok 2

Krok 3

Kasię roztop w rondelku. Dodaj zimne mleko i jajko. Wszystko roztrzep widelcem. Wymieszaj z dynią.

Halloweenowe babeczki z dynią - Krok 3

Krok 4

Do sypkich składników dodaj mokre i wymieszaj łyżką. Foremki do babeczek w kształcie halloweenowych dyni posmaruj olejem.

Halloweenowe babeczki z dynią - Krok 4

Krok 5

Przygotowaną masę włóż do foremek do 2/3 wysokości. Piecz około 20 minut w 180°C.

Halloweenowe babeczki z dynią - Krok 5

Krok 6

Cukier puder utrzyj z sokiem z cytryny na gładki, gęsty lukier. Jeśli pieczesz babeczki w halloweenowej foremce wypełnij lukrem dołki w babeczkach, jeśli pieczesz je w zwykłych foremkach narysuj lukrem na babeczkach halloweenowe dynie.

Halloweenowe babeczki z dynią - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Halloweenowe babeczki z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Halloweenowe babeczki z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Halloweenowe babeczki z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Halloweenowe babeczki z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Halloweenowe babeczki z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Halloweenowe babeczki z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Halloweenowe babeczki z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Halloweenowe babeczki z dyniąHalloweenowe babeczki z dynią

Halloweenowe babeczki z dynią to świetny pomysł na słodką przekąskę, serwowaną podczas domowego przyjęcia. Ich kształty rozbawią nie tylko dzieci, ale też dorosłych, a przygotowanie zajmie Ci niewiele czasu. Dynia to składnik nieodzownie związany z Halloween. W sklepach o tej porze roku znajdziesz rozmaite jej odmiany, których słodycz świetnie sprawdza się w wypiekach. By przygotować babeczki, dynię najpierw ugotuj albo upiecz, by była miękka (pieczenie zajmie więcej czasu, ale ciasteczka będą nieco słodsze). W naszych babeczkach wyraźnie wyczuwalny, a jednocześnie łagodny smak dyni doskonale współgra z lukrem. Dekoracje zrobisz także z roztopionej czekolady (białej lub ciemnej) albo za pomocą kolorowych pisaków spożywczych. Ciasteczka możesz piec w dowolnych foremkach, nadając im różne kształty. Gotowe serwuj z dodatkiem konfitury albo bitej śmietany. Halloweenowe babeczki z dynią podaj również jako pyszny deser do jesiennej lub zimowej herbaty korzennej. Pasują też do czekolady na gorąco. Sprawdź nasz przepis i upiecz je – nie tylko na Halloween.