Kaczka z jabłkami i żurawiną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kaczka z jabłkami i żurawiną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
24 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

6 sztuk

120 gramów

4 łyżki

1 sztuka

1 opakowanie

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

1 szklanka

80 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaczkę dokładnie umyj i osusz. Pozbądź się pozostałości piór. Następnie natrzyj dokładnie mięso w środku i na zewnątrz przyprawą Knorr.

Krok 2

Cztery jabłka pokrój w drobne kawałki i przełóż do miski.

Krok 3

Dodaj do nich olej, rozdrobniony czosnek , majeranek, suszoną żurawinę i pozostałą przyprawę Knorr. Całość wymieszaj.

Krok 4

Gotową mieszanką jabłek i przypraw nafaszeruj ściśle kaczkę.

Krok 5

Umieść mięso w naczyniu żaroodpornym. Podlej sokiem jabłkowym i piecz w temperaturze 150 stopni przez 2h, następnie zwiększ temperaturę do 180 stopni na kolejną godzinę.

Krok 6

Pozostałe jabłka obierz i pokrój w cząstki. Przed podaniem kaczki obsmaż je na margarynie z szczyptą cukru przez 2-3 minut. Następnie dodaj żurawinę z słoika i jeszcze chwilę podsmaż.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kaczka z jabłkami i żurawiną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kaczka z jabłkami i żurawiną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kaczka z jabłkami i żurawiną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kaczka z jabłkami i żurawiną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kaczka z jabłkami i żurawiną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kaczka z jabłkami i żurawiną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kaczka z jabłkami i żurawiną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kaczka z jabłkami i żurawiną  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Wrapy z kurczakiem
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kaczka z jabłkami i żurawiną Kaczka z jabłkami i żurawiną

Kaczka z jabłkami i żurawiną to wykwintne danie, które doskonale pasuje na uroczysty obiad. Podaj ją w całości – będzie prezentowała się okazale. Przed przygotowaniem surowe mięso dokładnie osusz i natrzyj przyprawami. Ważne są składniki, z których przyrządzisz farsz. Do mięsa z kaczki doskonale pasują jabłka, dobrym wyborem będą kwaśne gatunki np. szare renety. Dodaj do nich również suszoną żurawinę – dobrze komponuje się z mięsem, zwłaszcza czerwonym. Dopraw nadzienie suszonym majerankiem. Przygotowaną kaczkę włóż do piekarnika. Czas pieczenia będzie zależał od jej wielkości. Podziel go na trze etapy – w ostatnim zwiększ temperaturę pieczenia, dzięki czemu skórka stanie się chrupiąca i zarumieniona. W tym czasie przygotuj do niej owoce, na których ją podasz. Podsmaż jabłka i żurawinę ze słoika, a smak potrawy będzie bardziej wyrazisty. Do pieczonej kaczki pasuje wiele różnych dodatków. Serwuj ją np. z opiekanymi ziemniakami, kluskami śląskimi lub kopytkami. Do tego wystarczy jeszcze surówka z czerwonej kapusty doprawiona rodzynkami. I obiad gotowy.