Kakaowe ślimaczki

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

5 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

500 gramów

200 gramów

6 sztuk

2 łyżeczki

1 szczypta

20 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z podanych składników (oprócz kakao) zagnieć kruche ciasto.

Krok 2

Podziel je na pół.

Krok 3

Do jednej części dodaj kakao i zagnieć.

Krok 4

Oba ciasta zawiń w folię i wstaw do lodówki na ok. 30 min.

Krok 5

Ciasto rozwałkuj osobno na podsypanym mąką blacie na 2 prostokąty o grubości ok. 7 mm.

Krok 6

Ciasto jasne posmarować rozkłóconym białkiem i przykryć ciemnym kawałkiem.

Krok 7

Posmarować białkiem.

Krok 8

Zwinąć w roladę, owinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na ok. 60 min.

Krok 9

Ostrym nożem pokroić na plasterki o grubości ok 1 cm.

Krok 10

Układać na blasze wyłożonej papierem w dużych odstępach. Z góry posmarować białkiem.

Krok 11

Piec w temp. 180 st. C ok. 20 min. Po upieczeniu będą bardzo miękkie, ale stwardnieją :)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kakaowe ślimaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kakaowe ślimaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kakaowe ślimaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kakaowe ślimaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kakaowe ślimaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kakaowe ślimaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kakaowe ślimaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej