Krajanka z kremem maślanym

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

15 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

4 sztuki

0.75 szklanki

0.6 szklanki

0.6 szklanki

2 łyżeczki

dodatki:

1

krem:

0.6 szklanki

2 sztuki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: Białka ubić na sztywno z 4 łyżkami zimnej wody.

Krok 2

Dalej ubijać, dodając powoli cukier, potem po żółtku.

Krok 3

Ubijać, wsypując przez sito obie mąki i proszek do pieczenia.

Krok 4

Masę wyłożyć na przygotowaną prostokątną blachę.

Krok 5

Piec 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.

Krok 6

Krem: Całe jajka oraz żółtka utrzeć na parze z cukrem i kilkoma kroplami aromatu.

Krok 7

Gdy masa będzie gęsta, zdjąć z ognia i ubijać, aż zupełnie wystygnie.

Krok 8

Kasię utrzeć na puch, następnie dodać masę jajeczną.

Krok 9

Truskawki umyć i osuszyć.

Krok 10

Upieczone i przestudzone ciasto przekroić na dwa placki.

Krok 11

Na jednym ułożyć truskawki, potem wyłożyć krem.

Krok 12

Przykryć drugą częścią ciasta.

Krok 13

Wierzch posmarować cienką warstwą kremu.

Krok 14

Ułożyć owoce.

Krok 15

Galaretkę rozpuścić.

Krok 16

Gdy zacznie tężeć, zalać nią ciasto.

Krok 17

Pozostawić do zastygnięcia.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krajanka z kremem maślanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krajanka z kremem maślanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krajanka z kremem maślanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krajanka z kremem maślanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krajanka z kremem maślanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krajanka z kremem maślanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krajanka z kremem maślanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej