Kruche choineczki

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

40

165 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

443 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

463 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

100 gramów

100 gramów

3 łyżki

1 sztuka

250 gramów

1 łyżeczka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę, proszek do pieczenia, cukier i miękką Kasię włóż do miski, wyciśnij sok z cytryny, wymieszaj mikserem.

Krok 2

Wyłóż na obsypany mąką stół i szybko zagnieć.

Krok 3

Rozwałkuj ciasto na około 1/2 cm i wykrawaj foremkami gwiazdeczki o różnych wielkościach.

Krok 4

Układaj na wyłożonej papierem blasze i piecz około 12 minut w 180 stopniach C.

Krok 5

Upieczone gwiazdeczki składaj w choinki, sklejając marmoladą.

Krok 6

Całość posyp cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kruche choineczkiKruche choineczki

Kruche choineczki to wypiek, który sprawdzi się szczególnie na święta Bożego Narodzenia. Są one na tyle łatwe w przygotowaniu, że do ich przyrządzenia możesz zaangażować całą rodzinę. Przez długi czas zachowują swoją chrupkość, a najlepiej smakują kilka dni po upieczeniu. Możesz je zaserwować z kawą, herbatą lub szklanką mleka. Świetnie sprawdzą się również jako ozdoba choinkowa – wystarczy, że przez dziurkę w środku wypieku przeciągniesz nitkę, a następnie przymocujesz na świątecznym drzewku. Do przygotowania kruchego ciasta potrzebować będziesz zaledwie kilku składników, m.in. cukru pudru i kostki do pieczenia. Składniki należy dokładnie wymieszać ze sobą, aż powstanie kruche ciasto. W razie potrzeby możesz dodać do niego odrobię mąki. Następnie dokładnie je rozwałkuj i wycinaj kształt choinek. Gotowe ciastka przenieś na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem i piecz przez kilkanaście minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180° C, aż nieco się przyrumienią. Na koniec posyp cukrem pudrem. Zainspiruj się naszym przepisem.