Kruche choineczki

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

40

168 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

443 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

463 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

125 gramów

250 gramów

100 gramów

1 łyżeczka

100 gramów

1 sztuka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę, proszek do pieczenia, cukier i miękką Kasię włóż do miski, wyciśnij sok z cytryny, wymieszaj mikserem.

Krok 2

Wyłóż na obsypany mąką stół i szybko zagnieć.

Krok 3

Rozwałkuj ciasto na około 1/2 cm i wykrawaj foremkami gwiazdeczki o różnych wielkościach.

Krok 4

Układaj na wyłożonej papierem blasze i piecz około 12 minut w 180 stopniach C.

Krok 5

Upieczone gwiazdeczki składaj w choinki, sklejając marmoladą.

Krok 6

Całość posyp cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kruche choineczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kruche choineczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kruche choineczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kruche choineczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kruche choineczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kruche choineczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kruche choineczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kruche choineczkiKruche choineczki

Kruche choineczki to wypiek, który sprawdzi się szczególnie na święta Bożego Narodzenia. Są one na tyle łatwe w przygotowaniu, że do ich przyrządzenia możesz zaangażować całą rodzinę. Przez długi czas zachowują swoją chrupkość, a najlepiej smakują kilka dni po upieczeniu. Możesz je zaserwować z kawą, herbatą lub szklanką mleka. Świetnie sprawdzą się również jako ozdoba choinkowa – wystarczy, że przez dziurkę w środku wypieku przeciągniesz nitkę, a następnie przymocujesz na świątecznym drzewku. Do przygotowania kruchego ciasta potrzebować będziesz zaledwie kilku składników, m.in. cukru pudru i kostki do pieczenia. Składniki należy dokładnie wymieszać ze sobą, aż powstanie kruche ciasto. W razie potrzeby możesz dodać do niego odrobię mąki. Następnie dokładnie je rozwałkuj i wycinaj kształt choinek. Gotowe ciastka przenieś na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem i piecz przez kilkanaście minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180° C, aż nieco się przyrumienią. Na koniec posyp cukrem pudrem. Zainspiruj się naszym przepisem.