Kruche ciasteczka orzechowe

- Krok 1Mąkę posiekać z rozdrobnioną, wychłodzoną Kasią, dodać cukier, sól, żółtka. Składniki połączyć i wyrobić dokładnie ciasto. Gdy ciasto będzie się kruszyć, dodać kwaśną śmietanę. Całość owinąć folią i włożyć na godzinę do lodówki.
- Krok 2Orzechy połączyć dokładnie z wychłodzonym ciastem (ja tak zrobiłam). Można też wpierw rozwałkować wychłodzone ciasto na grubość 0,5 cm. Posypać ciasto orzechami, które lekko wcisnąć wałkiem i wykrawać radełkiem lub foremkami ciasteczka.
- Krok 3Blachę posmarować lekko olejem (ja używam pędzelka), układać ciastka na blasze i wstawić do nagrzanego piekarnika, nastawionego na temperaturę 200 stopni C. Piec 15-18 minut.
- Krok 4Zrumienione ciasteczka zsunąć z stolnicy, ostudzić. Jeśli chcemy je przechować, włożyć je do blaszanego pudła, zachowują świeżość kilka tygodni.
Drobne, kruche ciasteczka o mocno orzechowym aromacie. Są proste w wykonaniu i pyszne. Pasują do gorącej kawy i kakao. Aby je zrobić, na początek przygotuj ciasto, pamiętając, że składniki, które dodajesz do mąki, muszą być zimne. Użyj krupczatki, która najlepiej nadaje się do kruchych wypieków. Wyrabiaj ciasto starannie, tak długo, aż powstała masa będzie się kruszyć. Ważnym etapem przygotowań jest schłodzenie ciasta, więc gotowe zawiń w folię i włóż do lodówki. Do kruchych ciasteczek pasują różne gatunki rozdrobnionych orzechów (mogą być też mielone). Po upieczeniu i ostudzeniu wypieki są gotowe do jedzenia. Zmodyfikuj je lekko, składając podwójnie i przekładając dżemem np. pomarańczowym lub brzoskwiniowym. Dobry efekt uzyskasz też, jeśli użyjesz kremu czekoladowego. Ciasteczka sprawdzą się świetnie jako samodzielna przekąska oraz jako dodatek do lodów, szczególnie waniliowych. Przełóż je do szczelnej puszki i przechowuj w chłodnym miejscu nawet dwa tygodnie. Spróbuj koniecznie i podziel się z nami swoją opinią!