kukułka z wiśniową nutką

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

9 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

43 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

6 łyżek

1 łyżka

1 szklanka

1.5 łyżeczki

3 łyżeczki

750 mililitrów

2 opakowania

1 opakowanie

1 opakowanie

1 opakowanie

50 mililitrów

3 łyżki

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy z cukrem do białości, aż będą sztywne, dodajemy żółtka, mieszamy, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wylewamy na blachę, pieczemy 35 minut w temperaturze 180 stopni.

Krok 2

Po upieczeniu biszkopt kroimy na pół, spód smarujemy dżemem wiśniowym, ubijamy 250 ml śmietanki, dodajemy wiśnie drążone i łyżkę kakao.

Krok 3

Tak przygotowaną masę wykładamy na biszkopt z dżemem.

Krok 4

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekolady, można dodać kilka łyżek mleka. Na masie kakaowej układamy biszkopty jeden przy drugim, nasączamy wódką zmieszaną z kawą rozpuszczalną i smarujemy biszkopty czekoladą tak, aby wszystkie je przykryła.

Krok 5

Na czekoladę ubijamy resztę śmietanki, wykładamy na biszkopty z czekoladą, przykrywamy drugim biszkoptem, smarujemy go śmietaną i ewentualnie startą czekoladą, jak kto lubi.

Krok 6

Ciasto smakuje najlepiej dopiero na drugi dzień, smacznego :)

2

Opinie o przepisie

  • Renata Panek

    Renata Panek, 29.10.2016

    Ile Jajek?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Panek

    Renata Panek, 29.10.2016

    Ile jajek?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • kukułka z wiśniową nutką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • kukułka z wiśniową nutką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • kukułka z wiśniową nutką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • kukułka z wiśniową nutką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • kukułka z wiśniową nutką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • kukułka z wiśniową nutką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • kukułka z wiśniową nutką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej