Łabędzie

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

93

5 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

250 gramów

125 gramów

250 mililitrów

1 łyżeczka

krem:

0.5 litra

2 opakowania

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wodę i Kasię zagotować.

Krok 2

Wsypać mąkę i proszek, dokładnie wymieszać, nieco ostudzić, wbijać po dwa jajka i wymieszać na jednolitą masę. (Na początku wygląda to trochę dziwnie, ale zapewniam, że powstanie z tego jednolita masa).

Krok 3

Nakładać woreczkiem ciasto na blachę (kulki wielkości piłeczki pingpongowej), zachować 10 cm odstępy oraz kilka szyjek ok.4 cm uformowanych woreczkiem z odpowiednia końcówką.

Krok 4

Piec 20 min. w 190-200 st. C. NIE otwierać przez ten czas piekarnika.

Krok 5

Ubić śmietankę z cukrem i śmietan fixem.

Krok 6

Przekroić ptysie na połowę i zrobić skrzydełka, włożyć szyjki, przełożyć śmietanką, delikatnie posypać cukrem pudrem

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łabędzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łabędzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łabędzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łabędzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łabędzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łabędzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łabędzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kulki z herbatników
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - ŁabędzieŁabędzie

Łabędzie z delikatnego ptysiowego ciasta, nadziewane kremem śmietanowym, stanowią nie tylko elegancki deser, ale mogą posłużyć także jako niecodzienna dekoracja stołu. Ich wykonanie jest łatwe i szybkie. Ciasto należy nałożyć na blachę przy pomocy woreczka, formując kule oraz szyjki, a następnie upiec. Potem wystarczy już tylko przekroić ptysie, wyciąć kształty skrzydeł i ostrożnie połączyć poszczególne kawałki przy pomocy kremu. Żeby łabędzie nabrały białego koloru, posyp je delikatnie cukrem pudrem. Ciastka można podawać na osobnych talerzykach albo ułożyć wszystkie obok siebie. Bardzo dobrze sprawdzą się podczas świątecznych posiłków, chrzcin, wesel i innych okazjonalnych przyjęć, kiedy chcesz podkreślić ich uroczysty charakter. Można zmieniać przepis według własnych upodobań, dodając do nadzienia aromatu waniliowego, migdałowego albo zamieniając je na krem cytrynowy. Warto też dodać dekorację w postaci jadalnych kwiatów, owoców kandyzowanych lub świeżych malin, truskawek i borówek. Sprawdź koniecznie ten przepis!