Letni sernik na zimno

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

3

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

25 osób wydrukowało

Pobierz pdf

27 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

2 sztuki

0.5 szklanki

0.5 szklanki

1 łyżka

0.5 łyżeczki

masa serowa:

1 kilogram

200 mililitrów

0.75 szklanki

0.5 sztuki

3 łyżki

0.5 szklanki

1 opakowanie

1

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię stopić i ostudzić. Żółtka oddzielić od białek, białka ubić. Żółtka utrzeć na biało z cukrem, połączyć z białkami (najlepiej już bez użycia miksera).

Krok 2

Mąki i proszek wymieszać, wsypać do masy i wymieszać łyżką, dodać Kasię, jeszcze raz ostrożnie wymieszać. Dno tortownicy (26 cm) wyłożyć papierem, ciasto przełożyć do tortownicy, upiec w temp. 180 st .ok. 12 minut. Ostudzić.

Krok 3

Mleko podgrzać, dodać żelatynę i wymieszać aż się rozpuści. Cukier wsypać do sera, dodać sok z cytryny, ubijać mikserem aż się cukier rozpuści.

Krok 4

Stopniowo dodawać jogurt, następnie wlewać żelatynę, cały czas ubijając. Biszkopt ułożyć w tortownicy i zapiąć obręcz.

Krok 5

Masę serową wylać na biszkopt. Na wierzchu poukładać owoce. Wstawić do lodówki, aż stężeje.

Krok 6

Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody, gdy będzie zimna, zalać sernik. Ponownie wstawić do lodówki, by galaretka stężała.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Letni sernik na zimno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Letni sernik na zimno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Letni sernik na zimno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Letni sernik na zimno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Letni sernik na zimno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Letni sernik na zimno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Letni sernik na zimno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej