Łosoś na parze z warzywami – gotowany w foli | Przepisy.pl pixel

Dieta obniżająca cholesterol 1500 kcal

105 przepisów - 21 dni

Łosoś gotowany na parze w warzywach

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

33

heart
743 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

525 osób wydrukowało

Pobierz pdf

913 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz łososia ze skórki, lekko go posól i posyp rozkruszoną przyprawą w mini kostkach Knorr.

Łosoś gotowany na parze w warzywach - Krok 1

Krok 2

Zetrzyj warzywa na tarce i wymieszaj z drugą rozkruszoną przyprawą w mini kostkach Knorr.

Łosoś gotowany na parze w warzywach - Krok 2

Krok 3

Rozłóż folię aluminiową, ułóż na niej połowę warzyw, a następnie połóż rybę. Dodaj odrobinę masła, po czym przykryj łososia pozostałymi warzywami.

Łosoś gotowany na parze w warzywach - Krok 3

Krok 4

Zawiń folię i całość gotuj na parze przez około 20 minut. Dopraw danie do smaku, jeśli uznasz, że jest to konieczne.

Łosoś gotowany na parze w warzywach - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z brązowym ryżem.

3

Opinie o przepisie

  • Iwona

    Iwona , 01.08.2023

    Czy z białą rybą też ktoś robił ten przepis?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina  Czas

    Halina Czas , 18.05.2016

    łosoś pycha, już wiem że będę go robić właśnie tak:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Dabkowska

    Monika Dabkowska , 31.05.2015

    przepyszne:) palce lizac, Polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łosoś gotowany na parze w warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łosoś gotowany na parze w warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łosoś gotowany na parze w warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łosoś gotowany na parze w warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łosoś gotowany na parze w warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łosoś gotowany na parze w warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łosoś gotowany na parze w warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Łosoś gotowany na parze w warzywach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Łosoś gotowany na parze w warzywachŁosoś gotowany na parze w warzywach

Jedną z najbardziej popularnych i lubianych ryb jest w ostatnich latach łosoś norweski. Nie ma się co dziwić, że ryba ta podbiła europejską kuchnię, bo można jej użyć do wielu potraw – zarówno przekąsek, jak i bardziej wyszukanych dań. Na co dzień i od święta! Nie ma sensu smażyć delikatnego mięsa w ciężkiej panierce. Jedząc łososia gotowanego na parze, w pełni docenisz jego walory.

Dla kogo?

Starasz się unikać smażenia i nadmiernej ilości tłuszczu w potrawach? Z łososiem z warzywami na parze przyrządzanie posiłku będzie dużą przyjemnością. Nie wspominając już o degustacji!

Na jaką okazję?

Jeśli chcesz przyrządzić łososia na obiad lub kolację, zapomnij o smażeniu go w panierce. Doskonały smak ryby zapewni ci podanie jej w zestawie warzyw. Tym razem proponujemy interesujące połączenie marchewki i pora. W towarzystwie tych dwóch warzyw dzwonki łososia na parze będą smakowały naprawdę świetnie.

Czy wiesz, że?

Co nie mniej ważne, łosoś na parze robi się niemal sam. Po przygotowaniu składników, zawijasz wszystko w folię, wkładasz do parowaru, a po kilkunastu minutach cieszysz się wspaniałym, pięknie pachnącym daniem. Łosoś z warzywami na parze nie jest jedyną opcją na przyrządzenie dania. Bardzo dobrze wychodzi pieczony.

Dla urozmaicenia:

Jeśli chcesz, podaj rybę z dodatkiem ryżu. Co jeszcze pasuje do łososia na parze? Przepis uzupełnij gotowanymi szparagami albo surowymi pomidorkami koktajlowymi. Prawda, że proste?