Łosoś sous vide, puree ziemniaczane, surówka z pora i gruszki, sok jabłkowy

Autor: dr Ewa Rychlik

ratingratingratingratingrating

3

30 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 łyżeczki

8 sztuk

8 sztuk

200 mililitrów

30 gramów

4 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

4 łyżeczki

4 łyżeczki

800 mililitrów

10 listki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj i osusz rybę. Z umytej cytryny otrzyj skórkę skrobakiem do cytrusów. Umyj i osusz koperek. Porwij gałązki na mniejsze fragmenty. Na kawałkach ryby ułóż koperek i skórkę z cytryny. Zapakuj próżniowo do torebek przystosowanych do gotowania. Odstaw na 30-40 min.

Łosoś sous vide, puree ziemniaczane, surówka z pora i gruszki, sok jabłkowy - Krok 1

Krok 2

Wodę w urządzeniu do gotowania sous vide podgrzej do temperatury 50°C, włóż torebkę z łososiem do urządzenia i gotuj przez 35 min. Po ugotowaniu wyjmij torebkę z urządzenia, rozetnij i delikatnie przełóż rybę na talerz.

Łosoś sous vide, puree ziemniaczane, surówka z pora i gruszki, sok jabłkowy - Krok 2

Krok 3

Ziemniaki umyj, obierz, ugotuj. Jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę. Podgrzej mleko, dodaj do niego Florę ProActiv. Kiedy się roztopi rozmieszaj. Wlewaj powoli mleko z Florą ProActiv do ziemniaków cały czas ucierając. Gotowe puree nabieraj łyżką i układaj na talerzu.

Łosoś sous vide, puree ziemniaczane, surówka z pora i gruszki, sok jabłkowy - Krok 3

Krok 4

Umyj i oczyść por, pokrój w półplasterki. Umyj gruszkę, obierz i usuń gniazda nasienne. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj por z gruszką.

Łosoś sous vide, puree ziemniaczane, surówka z pora i gruszki, sok jabłkowy - Krok 4

Krok 5

Rozmieszaj jogurt z majonezem, polej sosem surówkę. Nasiona sezamu podpraż na patelni, posyp surówkę. Sok jabłkowy nalej do szklanki, dodaj listki świeżej mięty.

Łosoś sous vide, puree ziemniaczane, surówka z pora i gruszki, sok jabłkowy - Krok 5
dr Ewa Rychlik

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, fosforu, miedzi, manganu, witaminy E, witaminy B1, witaminy B2, niacyny, witaminy B6, witaminy C, folianów, witaminy B12, witaminy D.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łosoś sous vide, puree ziemniaczane, surówka z pora i gruszki, sok jabłkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łosoś sous vide, puree ziemniaczane, surówka z pora i gruszki, sok jabłkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łosoś sous vide, puree ziemniaczane, surówka z pora i gruszki, sok jabłkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łosoś sous vide, puree ziemniaczane, surówka z pora i gruszki, sok jabłkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łosoś sous vide, puree ziemniaczane, surówka z pora i gruszki, sok jabłkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łosoś sous vide, puree ziemniaczane, surówka z pora i gruszki, sok jabłkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łosoś sous vide, puree ziemniaczane, surówka z pora i gruszki, sok jabłkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej