Makowe ciasteczka

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

10

118 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

143 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

219 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

170 gramów

150 gramów

150 gramów

0.5 łyżeczki

70 mililitrów

1 łyżeczka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mak wsyp do śmietanki i podgrzej, nie gotuj.

Krok 2

Kasię rozpuść w oddzielnym rondelku.

Krok 3

Mąkę wymieszaj z cukrem, cynamonem i sodą, dodaj mak ze śmietanką oraz przestudzoną Kasię.

Krok 4

Na koniec dodaj sok z cytryny i wszystko wymieszaj.

Krok 5

Z powstałej masy przygotuj kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego i układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w odstępach 4 cm. UWAGA: podczas pieczenia ciasteczka zmieniają kształt na płaskie.

Krok 6

Piecz w 170 st. C około 15 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makowe ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makowe ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makowe ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makowe ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makowe ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makowe ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makowe ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Szyszki
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makowe ciasteczkaMakowe ciasteczka

Makowe ciasteczka to świetna słodka przekąska, którą przygotujesz w kilku prostych krokach. Zabierz je do pracy lub podaj jako deser po obiedzie. Jak je przygotować? Na początek mak przesyp do garnka ze śmietanką 30% i podgrzej (staraj się nie zagotować mieszanki). Następnie kostkę do pieczenia rozpuść w osobnym rondelku, a mąkę wymieszaj z cukrem, cynamonem i sodą. Teraz połącz wszystkie składniki, na koniec dodając sok z cytryny, i dokładnie wymieszaj całość. Z przygotowanej masy uformuj kuleczki o wielkości orzecha włoskiego i wyłóż je na blachę. Pamiętaj, żeby zachować odstęp między nimi, ponieważ w czasie pieczenia zmienią kształt na płaski. Nagrzej piekarnik i wstaw do niego ciasteczka na kilkanaście minut. Gotowe! Z czym podać te pyszne makowe ciasteczka? Doskonale smakują z gorącym mlekiem lub herbatą. Dla urozmaicenia posmaruj je własnoręcznie przygotowaną polewą czekoladową lub lukrem królewskim. Mamy nadzieję, że pieczenie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością. Smacznego!