MILKY WAY

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

563

9 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

27 osób wydrukowało

Pobierz pdf

45 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

biszkopt kakaowy:

6 sztuk

0.75 szklanki

0.5 szklanki

0.5 szklanki

1 łyżeczka

3 łyżki

2 łyżki

masa mleczna:

0.5 szklanki

2 szklanki

0.6 szklanki

350 gramów

16 gramów

polewa czekoladowa:

100 gramów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

BISZKOPT: białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier, a następnie żółtka. Zmiksować. Dodać olej i dalej miksować.

Krok 2

Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao, wmieszać delikatnie do masy jajecznej. Ciasto wyłożyć do formy i piec około 20 - 25 minut w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka.

Krok 3

MASA: mleko (zwykłe) zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Ostudzić. Kasię utrzeć. Powoli dodawać do niego wystudzone mleko, dalej ucierając. Wsypać przesiane mleko w proszku i ucierać, do gładkości.

Krok 4

Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż, przełożyć masą.

Krok 5

POLEWA: Kasię i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić. Gotową polewą polać ciasto.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • MILKY WAY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • MILKY WAY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • MILKY WAY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • MILKY WAY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • MILKY WAY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • MILKY WAY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • MILKY WAY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ciasto Ptasie Mleczko
czas przygotowania
70 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej